понеділок, 30 липня 2012 20:04

На 45-му з'їзді КПУ фотографи знімали Симоненка, лежачи на підлозі
10

Фото: Фото: прес-служба КПУ

"Покупаем советскую прессу, - каже бородатий чоловік на вході у будівлю міського комітету Компартії. На підлозі біля нього лежать пакунки газети "Правда" та "Коммунист". Тут збираються делагати на 45-й з'їзд Компартії.

Початок затримується на 40 хв. 299 делегатів чекають на вулиці, у коридорі другого поверху. Тупцюють біля актової зали, на вході якого прибита до стіни металева голова Леніна. Під нею стоїть чорне піаніно "Україна", на якому лежать плакати та прапори КПУ.

Люди обмахуються партійною пресою та запрошеннями. В приміщенні задуха. Кожному делегату видають по книжці Петра Симоненка "Рішучість справедливих", а також книгу "Первомай на Майдане" разом із програмою з'їзду.

"Дуже спекотно", - скаржиться чоловік з Хмельниччини.

"Кажуть, що у залі є кондиціонери", - відповідає йому його колега по партії.

О 13.40 всіх запускають до актової зали. Вона прикрашена транспарантом на всю стіну із написом "Наша ціль- соціалізм". На сцені - трибуна та стіл на чотирьох осіб. Навколо все прикрашене червоними трояндами та ромашками у кошиках. Над сценою напис "45 з'їзд Компартії України" та лозунг цієї виборчої кампанії "Повернемо країну народу". На іншому кінці зали висить велика картина у золотій рамці. На ній намальований Ленін у повний зріст.

Зала переповнена, всі місця зайняті. Журналісти скупчилися біля сцени.

"Хто тут сидить?", - питає другий секретар обкому Компартії Дніпропетровської області Віра Штепенко, показуючи на вільне місце.

"Тут сидять мої ноги", - відповідає їй чоловік.

"Підсувайтесь",- командує жінка.

Першим слово бере лідер комуністів Петро Симоненко, 59 років. Оголошує, що зареєстровано 229 делегатів.

"Майбутні вибори будуть проходити під знаком обвалу світової економіки, - починає російською вступне слово Симоненко. - Криза особливо вдарить по країнах постпереферійного капіталізму, особливо різко позначиться у період глобальної кризи, яка набуває загрозливих форм. Небезпеку становить занепад основних виробничих фондів — 80 відсотків фондів зношені. Народу України залишилось лише 20 відсотків з тих, що дають можливість вирішувати питання життєзабезпечення населення. Ми бачимо прогресуюче зубожіння більшості на фоні зростання багатства купки олігархів. Чинний режим практично капітулює перед Заходом, МВФ, США. З кожним днем посилюється залежність України від капіталістичного Заходу".

Симоненко виступає 35 хв. Після нього слово бере секретар ЦК Компартії Володимир Оплачко. Оголошують перерву, щоб Симоненко дав прес-конференцію. Прямо біля ліфту на третьому поверсі ставлять ширму із логотипами Компартії та стіл. У кутку небагато місця, тому фотографи знімають, лежачи на підлозі. Петро Симоненко відповідає на декілька питань та називає імена із першої п'ятірки списку.

"Я делегований йти на чолі списку, далі голова Ради Організації ветеранів України Петро Цибенко, перший секретар Луганського обкому Компартії Спірідон Кілінкаров, доктор медичних наук Ірина Спіріна і лідер Ленінського комсомолу України Олександр Присяжнюк. Від робочих та селян до представників інтелігенції, лікарів, вчителів, безробітних, є підприємці. Обласні комітети партій дуже серйозно підійшли до того, щоб у списках були представлені різні прошарки населення", - розповів він.

Розповідає, що перші секретарі обкомів партії балотуватимуться за мажоритарними округами. 150 людей стануть новими обличчями у списках.

О 14. 40 перерва закінчується, з'їзд продовжується. Петро Симоненко зачитує імена та регіони, де йтимуть кандидати в депутати від КПУ. Всього 223 людини по списку та 223 мажоритарника. Список ухвалюють одноголосно. Зараз у Верховній Раді фракція Компартії налічує 25 нардепів.

Колишній нардеп-комуніст Сергій Гмиря, 58 років, піднімається зі свого місця та робить зауваження Симоненкові, що той неправильно прочитав українською слово "передвиборний". Гмиря — професор та доктор філологічних наук.

"Не понял суть проблемы", - спокійно відповідає той.

"Читайте уважніше", - каже Гмиря.

"Я приїхав з Хмельниччини, бо є членом партії. Їхали автобусом, сьогодні повертатися назад", - розповідає сусіду Анатолій Казачук, 66 років.

Спірідон Кілінкаров сидить у останньому ряду. Дістає із конверта свої портретні фотографії, роздивляється їх. Потім дістає синю хустку і обмахується і підморгує жінкам, що стоять біля виходу.

Із зали виходить перший віце-спікер Адам Мартинюк. Озирається навкруги. Заходить у кімнату навпроти. Поряд з ним два охоронця у сірих костюмах. На дверях стоїть нардеп-комуніст Олександр Голуб, 45 років. Жартує із прес-секретаркою лідера комуністів Вікторією Георгієвською. Бере її за руку, веде у іншу кімнату. За 30 сек вони повертають.

"Никакой личной жизни", - відказує нардеп журналістці, яка говорить, що напише про те. Що вони ходять за ручки.

У 15.30 лідер Симоненко завершує зачитувати списки. В залі починає лунає запис "Інтернаціоналу". Люди піднімаються зі своїх місць. Співають:

"Вставай, проклятьем заклеймённый,

Голодный, угнетённый люд!

Наш разум — кратер раскалённый,

Потоки лавы мир зальют.

Сбивая прошлого оковы,

Рабы восстанут, а затем

Мир будет изменён в основе:

Теперь ничто — мы станем всем! "

З'їзд тривав 2 год.

Зараз ви читаєте новину «На 45-му з'їзді КПУ фотографи знімали Симоненка, лежачи на підлозі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

39

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути