Ексклюзиви
понеділок, 16 травня 2011 17:29

МЗС Чехії "віддячить" Україні за висланих дипломатів

МЗС Чехії "віддячить" Україні за висланих дипломатів

Міністерство закордонних справ Чехії має намір вислати з країни кількох українських дипломатів, повідомляє у понеділок Чеське інформагентство ЧТК з посиланням на заяву першого віце-прем'єра і глави чеського МЗС Карела Шварценберга.

За словами Шварценберга, "це відповідна реакція на недавню висилку (з Києва) двох чеських дипломатів".

Прес-секретар Служби безпеки України Марина Остапенко у минулу п'ятницю повідомила, що Київ оголосив "персонами нон грата" двох чеських дипломатів. За даними української сторони, вони займалися, зокрема, збором інформації про розробки ракетно-космічних систем для Росії.

За словами Остапенко, дипломатами, які звинувачуються в шпигунстві, є аташе з питань оборони посольства Чехії в Україні полковник Зденек Кубічек і військовий аташе майор Петра Навотна.

У свою чергу, глава МЗС Чехії 13 травня, коментуючи висилку чеських дипломатів з Києва, сказав, що оголошення Україною "персонами нон грата" двох чеських дипломатів є відповіддю.

"Є підстави вважати, що не йдеться про шпигунство, а лише про крок у відповідь у зв'язку з тим, що Чехія надала притулок українському екс-міністру Богдану Данилишину", - цитує видання слова міністра закордонних справ Чехії.

У Києві Данилишина звинувачують у зловживанні службовим становищем та завданні збитків державі в розмірі 1,75 мільйона доларів. Після того, як він не з'являвся на допити до українських правоохоронців, його оголосили в розшук по лінії Інтерполу.

Екс-міністр економіки України був затриманий восени 2010 року в Чехії. 13 січня 2011 року МВС Чехії надало Данилишину політичний притулок. 9 лютого 2011 року Празький міський суд відмовився видати Україні Данилишина.

Зараз ви читаєте новину «МЗС Чехії "віддячить" Україні за висланих дипломатів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

17

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути