пʼятниця, 27 лютого 2009 12:15

МВФ закриє очі на дефіцит держбюджету України

МВФ закриє очі на дефіцит держбюджету України
Міжнародний валютний фонд може піти на поступки в питанні розміру дефіциту державного бюджету України в разі неінфляційного його фінансування.

Про це заявив голова представництва МВФ в Україні Макс Альєр, виступаючи на ІІІ міжнародному форумі "Європа – Україна".

"Дефіцит можна профінансувати за рахунок інфляційної моделі. Коли ми обговорювали програму з Україною в жовтні-листопаді 2008 року, ми передбачали, що дефіцит може бути зовсім невеликим. Якщо уряд зможе знайти здорові (неінфляційні) джерела фінансування дефіциту, ми можемо погодитися на більший дефіцит", - сказав Альєр.

Перебіг подій

Міжнародний валютний фонд 5 листопада 2008 року схвалив рішення про виділення Україні стабілізаційного кредиту в обсязі 16,43 млрд. доларів США для зміцнення довіри у фінансовому секторі та допомоги економіці країни, яка постраждала від світової фінансової кризи.

У листопаді 2008 року Україна отримала перший транш кредиту в розмірі 4,5 млрд. доларів.

У січні 2009 року в Україні працювала місія МВФ, яка повинна була ухвалити рішення щодо надання чи ненадання Україні другого траншу.

9 лютого голова місії МВФ Джейла Пазарбазіолу повідомила, що МВФ планує протягом найближчих тижнів повернутися до перегляду угоди stand-by між МВФ і Україною, а відповідно, до питання про надання другого траншу кредиту.

13 лютого МВФ, враховуючи суттєвий дефіцит Державного бюджету, закликав Україну до жорсткого кризового менеджменту.

Як повідомив представник МВФ Девід Гоулі, "дискусія з українським керівництвом щодо необхідності обмеження дефіциту бюджету триває", і експерти Міжнародного валютного фонду незабаром знову відвідають Київ.

18 лютого прем`єр-міністр Юлія Тимошенко закликала президента і голову Верховної Ради Володимира Литвина підписати спільне звернення до керівництва МВФ про готовність до співпраці і реформування економіки.

Разом з тим у секретаріаті президента заявляли, що президент не підпише листа.

24 лютого прес-секретар Президента України Ірина Ваннікова повідомила, що Віктор Ющенко чекає, що на цьому тижні уряд і Національний банк вироблять єдину позицію на переговорах з МВФ для отримання другого траншу кредиту.

25 лютого, у листі директора Європейського департаменту МВФ Марека Белки, який українська сторона одержала після недавніх відвідин банкіром Києва йдеться про те, що МВФ може надати Україні черговий транш кредиту у разі дефіциту державного бюджету в 3% ВВП.

За матеріалами: УНІАН, Gazeta.ua.

Зараз ви читаєте новину «МВФ закриє очі на дефіцит держбюджету України». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути