середа, 20 вересня 2023 11:10

Спецтема: Війна Росії проти України

"Може стати проривом" – що відомо про результати нового "Рамштайну"

"Може стати проривом" – що відомо про результати нового "Рамштайну"
Союзники оголосили про нову підтримку. Фото: "Главком"

Новий міністр оборони України Рустем Умєров вперше взяв участь у засіданні формату "Рамштайн" 19 вересня.

На зустрічі домовилися про постачання зброї та започаткування ініціативи створення Capabilities Coalition (Коаліція спроможностей), що може стати проривом. Про це в коментарі Gazeta.ua розповів військовий експерт Павло Лакійчук.

"Це перший "Рамштайн" нового міністра. Були переживання, що він буде спрямований на відновлення зв'язків з партнерами. Але цього не відбувалося. Умєров увійшов у роботу одразу. Всі результати – планові. Сенсацій не було. Пріоритети зрозумілі – протиповітряна оборона, боєприпаси, броня, інженерна техніка, зв'язок і управління. Міністр навіть останній пункт виділив в окрему коаліцію IT. Це важливий аспект війни, якому дали чіткі рамки. Основні рішення вже прийняли і тепер треба вирішувати конкретні робочі механізми і терміни навчання та постачання. Двосторонні зустрічі, про які казав міністр, сприяли рішенням про передачу зброї", – сказав Лакійчук.

Колація спроможностей може стати проривом, наголосив експерт.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Підступи до Бахмута та форсування Дніпра на Херсонщині: що відбувається на фронті

"Поки що це більше заява України, що таку коаліцію доцільно було б створити. Які будуть результати – побачимо на наступних "Рамштайнах". Але це важливе рішення – вперше в рамках формату піднімають питання допомоги не тут і зараз, а після нашої перемоги. Щоб наші Збройні сили були спроможні відбивати напади противника. Це ті гарантії безпеки, про які багато говорили. Там п'ять основних кластерів, які охоплюють всю основну лінійку озброєння – ППО, авіація, флот, сухопутні війська – артилерія, бронетехніка. Ми озвучили свої запити, чекаємо оцінки партнерів. Тут потрібна політична воля їхніх урядів, щоб це запрацювало", – додав Лакійчук.

Відбулось 15-те засідання Контактної групи з оборони України на базі Рамштайн. На його полях вдалось провести низку важливих зустрічей. Союзники оголосили про нову підтримку, розповів міністр оборони України Рустем Умєров.

Домовлено про запуск IT-коаліції, яка буде спрямована на створення безпечної та стійкої ІТ-інфраструктури для Сил оборони. Також сили оборони до повоєнного функціонування буде готувати "коаліція можливостей". Для цього Міністерство оборони виділило п'ять кластерів, які потребують першочергової уваги – ППО, артилерія, авіація, ВМС та бронетехніка.

Зараз ви читаєте новину «"Може стати проривом" – що відомо про результати нового "Рамштайну"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути