понеділок, 24 грудня 2012 20:03

"Мовне питання на Закарпатті піднімають або через глупство, або ж для розколу країни"

"Мовне питання на Закарпатті піднімають або через глупство, або ж для розколу країни"
Віктор Пащенко. Фото: www.mukachevo.net

21 грудня на сесії Закарпатської обласної ради прийнято рішення щодо надання угорській, румунській та русинській мовам статусу регіональних. Таким чином облрада легалізувала закон Ківалова-Колесніченка "Про засади мовної державної політики" на території області.

Керівник Закарпатського інституту політичних досліджень Віктор Пащенко пояснив в інтерв'ю Gazeta.ua, що насправді це рішення жодних наслідків не має і спрямоване тільки на відволікання уваги від більш нагальних проблем.

Чому облрада прийняла таке рішення? Що воно передбачає?

- За цим рішення облради немає жодних ні юридичних, ні практичних наслідків. Але це така політична гра. Власне, що відбулося на обласній раді — нічого. Це йде гра на те, щоби у Закарпатській області визначити угорську мову як регіональну. Яке рішення прийняла обласна рада? Та ж угорська мова насправді не набула статус регіональної, під це не виділено ні копійки з бюджету. А якщо не виділено жодної копійки, то як цей закон може бути реалізовано? Навіть ті ж вивіски треба за щось повісити. Я вже не кажу про переклади документів і т.д.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Депутат-самовисуванець: "Я знаю українську, але говоритиму принципово російською, бо цього хоче мій виборець"

Хто зацікавлений у цьому?

- Важко сказати. Наприклад, позиція "Єдиного центру" була однозначною - вони виступали проти "мовного" закону в принципі. Чому вони себе так поводять в обласній раді? Бо скоро будуть вибори в тому числі у Виноградівському районі, де проживають угорці. Тому їм не треба відштовхувати угорськомовний електорат. А з іншої сторони, не треба відштовхувати україномовний, патріотичний електорат. Тому це рішення облради ніяке, воно не має наслідків. Це так, взяли поговорили.

Був ще інший проект — звернутися до уряду, щоби він виділив під це гроші. Це теж шлях заговорити проблему. Бо ясно, що уряд на це гроші не виділить, бо їх просто немає.

Тоді який сенс це все проводити?

- Яка за цим мета, не знаю. Є дві гіпотези. Або елементарна глупість — робити, щоби щось робити. Або ж це може бути більш тонка гра, яка має на меті взагалі Україну розколоти. Бо ці питання фактично Україну розколюють. За мовною ознакою, перш за все.

Опозиція ж досить глупо цьому підігрує. Наприклад, зараз певно немає нагальніших проблем в Україні, як та, що треба змінити паспорт і ввести графу національності. А це ж ініціює саме опозиція. До чого це? Так, вони таким чином мобілізують певну частину електорату під себе, але другу відштовхують. Здорового глузду я тут не бачу. Ні в рішеннях обласної ради, ні в діях на загальноукраїнському рівні ані влади, ані опозиції. Одні провокують, інші ж на те піддаються.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Угорська мова стала регіональною на Виноградівщині Закарпатської області

Хто саме пролобіював це питання в облраді?

- Лобіюють угорці. Є дві нечисельні партії, які постійно це питання піднімають. Також наче б то зацікавлена мала бути Партія регіонів. Оскільки вона є провладною, та й фактично саме Партія регіонів приймала цей "мовний" закон. Але щодо місцевих політиків, то не все так просто. Наприклад, перший заступник голови облради категорично заявив, що угорська мова не буде регіональною в Закарпатті. З його точки зору це логічно, бо він представляє район, в якому угорців взагалі немає. Угорці у нас проживують компактно — Берегівський, Виноградівський, Ужгородський, Мукачевський райони, тобто вздовж кордону. В інших районах взагалі угорців немає. Тому сенсу ц прийнятті такого рішення взагалі немає.

Однак окрім угорської, облрада ще прийняла рішення щодо русинської і румунської мов. Чи була в цьому необхідність?

- Це, знову таки, гра на відволікання уваги. Бо щодо румунської та русинської мов - це взагалі беззмістовна розмова. Бо навіть згідно з цим недолугим законом на території має проживати 10% представників тої чи іншої нацменшини. Румунів же в області- 3%, не більше. Русини — це взагалі не ідентифікована нація, а літературної русинської мови в принципі немає. Що приймати? Бюджет не виконано, але про це говорити не вигідно. А про мову — будь ласка.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Ліквідація "тушок" та скасування "мовного" закону - Опозиція підготувала 15 законопроектів

Яке ставлення людей до цього? Наскільки мовне питання у регіоні актуальне?

- Воно актуальне в тому розумінні, коли воно чіпляє. Це питання емоційне. Звичайно, що 90% населення це не хвилює. Але 10% таки хвилює і от вони мають привід поговорити, десь засвітитися, проводити якісь піар-акції.

Та ж "Свобода" не менше зацікавлена у тормошінні цього питання, як скажемо угорці чи росіяни на сході.

Чому?

- Бо це їм дає можливість засвітити. От вони зібрали мітинг (під Закарпатською облрадою проти ухвалення цього рішення — ред.), спеціально для цього з Києва приїхав депутат, провів конференцію. Тобто, для них це інформаційний привід бути на виду як великим захисникам всього українського.

У той же час, якщо ви такі "умники", то зберіться у Верховній Раді і скасуйте ту ж Пенсійну реформу. Але ж діло робити не вигідно. Бо не буде про що поговорити.

По суті, такі кроки не те що не дають розвиватися Україні, а навпаки гальмують її.

Зараз ви читаєте новину «"Мовне питання на Закарпатті піднімають або через глупство, або ж для розколу країни"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

21

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути