четвер, 01 червня 2006 11:45

Москаль: НАТО не має відношення до українсько-американських навчань у Криму

 

Наступного дня після ухвалення міською радою Феодосії рішення оголосити місто територією без НАТО, до Феодосії приїхав представник Президента України в Криму Геннадій Москаль.

– ...очі, вуха і вуста Президента, - назвав його мер Феодосії Володимир Шайдеров. Він повідомив, що НАТО не має відношення до американсько-українських навчань, а питання про їх проведення до 17 червня повинна вирішити Верховна Рада України.

Донині вантаж, який має статус дипломатичного, знаходитиметься в порту Феодосії. І у будь-якому випадку, всі машини та устаткування, які привезли американці, залишаться українським військовим. Пікетників ці аргументи не переконали.

Москаль завірив, що Президент нічим не порушив закон, а питання про проведення навчань "Sea Breeze 2006", які можуть початися 17 червня, повинна розглянути Верховна Рада України.

- Парламент минулого скликання відхилив це питання, а нинішній його ще не розглядав, - пояснив Москаль.

- Зараз, як відомо, Верховна Рада знаходиться на канікулах, вона збереться сьомого числа і протягом декількох днів ухвалить рішення. Я не бачу жодних проблем і ніяких порушень закону. Чому не було пікетів в інші роки, коли проводилися аналогічні навчання? Я думаю, люди просто не відійшли від виборчого синдрому, - додав він.

За словами представника Президента, у будь-якому випадку, відбудуться навчання чи ні, за договором вантаж залишається українським військовим.

- Юридично цій техніці немає шляху назад в Америку, а Україна - не настільки багата, щоб від неї відмовлятися, - завірив Москаль журналістів і звернувся до одного з них з риторичним питанням. - Ось ви б відмовилися від "Хаммера"?

Окремо він засудив представників Міністерства оборони в тому, що вони не інформували населення наперед.

- Я думаю, і Президент не погладить їх по головці за те, що не прийшли і не пояснили, - припустив Москаль і пообіцяв звернутися до Ющенка, щоб той направив до Феодосії міністра оборони або його заступника.

Після спілкування з представниками міськради Москаль разом з керівництвом, правоохоронними органами Феодосії та журналістами відправився в порт. Там на нього чекали пікетники, з якими поспілкуватися не вдалося.

Працівники порту показали представнику Президента отриманий ними дипломатичний вантаж. Виявилось, що на першому причалі торгового порту Феодосії знаходиться близько сотні складених контейнерів і стоять більше 50 машин: "Хаммерів", катків, бульдозерів.

- Це інженерна і військова техніка, - прокоментував побачене депутат міськради Феодосії Борис Степанов.

- Судячи з її кількості, тут збираються будувати базу, - додав він.

Москаль запевнив, що прибулий передовий корабель просто привіз техніку і підготовка до навчань ще не означає, що вони відбудуться. Він також нагадав, що "Sea Breeze 2006" не має ніякого відношення до НАТО. За його словами, навчання проводять в рамках давнього договору між Україною і США, а цього року витрати по будівництву учбового центру узяла на себе американська сторона.

- Мови про НАТО не йде, - сказав Геннадій Геннадійович.

- Ви хоч раз чули про те, що нас туди беруть?-додав він.

Тим часом до протестів проти НАТО у Феодосії приєднуються інші українські міста, повідомляє "Ехо Москви". Протягом дня до мітингуючих приєднаються делегації з Донецька, Дніпропетровська, Запоріжжя, Одеси і Миколаєва.

Акції протесту, викликані появою в порту Феодосії корабля з військовим вантажем Північноатлантичного альянсу, продовжуються вже третю добу. Мобільні групи так званого "народного ополчення" блокують всі входи і виходи в порт.

За відомостями телеканалу НТВ, не дивлячись на акції протесту, частина вантажу для навчань все ж таки доставлена на полігон під містом Старий Крим. Вантаж потрапив на територію України сухопутним шляхом через Румунію і Молдову.

Нагадаємо, що за інформацією Lenta.ru, напередодні у Феодосії в контейнерах з вантажем, призначеним для військових навчань НАТО, виявилися також вибухівка і отруйні речовини, хоча задекларовано було лише 150 одиниць стрілецької зброї.

За матеріалами: kafanews.com, Lenta.ru.


Зараз ви читаєте новину «Москаль: НАТО не має відношення до українсько-американських навчань у Криму». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути