Ексклюзиви
пʼятниця, 11 грудня 2009 10:11

Моряків з "Аріани" викупив Тігіпко?

Моряків з "Аріани" викупив Тігіпко?

За звільнення судна Ariana заплачено викуп у розмірі від $ 2,6 млн до більш ніж $ 3 млн. Як повідомило джерело Сегодня в Службі зовнішньої розвідки, $ 1,7 млн заплатив кандидат у президенти України Сергій Тігіпко.

Як повідомив учора Ъ-Украина представник МЗС у Південному регіоні Костянтин Ржепішевський, "беззастережний вплив на успіх переговорів мав візит родичів моряків до Афін" з 2 по 4 грудня, організований МЗС, у ході якого дружини моряків зустрічалися з генеральним директором Alloceans Shipping Cо. Спіросом Мінасом.

"Звільнення Ariana - заслуга українських спецслужб, зовнішньополітичних сил і дипломатичних відомств", - заявив дипломат. За даними МЗС, сума викупу склала $ 2,6 млн.

Водночас, головний редактор інтернет-видання Морський бюлетень Михайло Войтенко заявив, що сума викупу перевищила $ 3 млн.

"Одну частину заплатила влада України, іншу - компанія-судновласник Alloceans Shipping Cо. Якби не українська сторона, викуп би не відбувся", - підкреслив Войтенко, не уточнивши, втім, скільки заплатила кожна зі сторін.

Як пише Сегодня з посиланням на джерело в Службі зовнішньої розвідки, частину викупу ($ 1,7 млн) додав кандидат у президенти Сергій Тігіпко.

"Грек застрахував судно на $ 1,1 млн. І тільки цю суму він готовий був сплатити", - заявило джерело.

Сам Тігіпко цю інформацію поки що не підтвердив.

За даними Сегодня, після передачі викупу судно пішло в напрямку ОАЕ. У найближчому порту шляхом проходження екіпажу буде надано медичну допомогу. Крім того, буде проведено розслідування обставин захоплення судна піратами, а потім екіпаж літаком відправлять на батьківщину.

Нагадаємо, левову частку витрат (кілька мільйонів доларів) на звільнення українських моряків з судна Faina, яке пірати захопили в 2008 році, профінансував підприємець і меценат Віктор Пінчук.

Учора, 10 грудня, голова компанії-оператора Alloceans Shipping Спірос Мінас підтвердив, що його компанія виплатила Сомалі викуп за судно Ariana. Після цього пірати залишили судно.

Балкер Ariana з 24 українськими моряками на борту, який прямував з Бразилії на Близький Схід із 35 тисячами тонн сої, було захоплено 2 травня цього року в Індійському океані, на південний захід від Сейшельських островів.

За матеріалами: Комерсант-Україна, Сегодня
Зараз ви читаєте новину «Моряків з "Аріани" викупив Тігіпко?». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути