Ексклюзиви
четвер, 06 червня 2024 21:09

Мирний план чи китайська підробка? Пекін проштовхує свій сценарій закінчення війни в Україні

Мирний план чи китайська підробка? Пекін проштовхує свій сценарій закінчення війни в Україні
Очільник КНР Сі Цзіньпін вимагає у Росії дешевого газу. Фото: eastnews.ua

Успішна підготовка до Глобального саміту миру у Швейцарії за українським планом спонукала Китай вигадати свою альтернативу. То який інтерес мають китайці, - розповідає Gazeta.ua.

Не новий, а оновлений

Про існування мирного плану для України заявив міністр закордонних справ КНР Ван І на брифінгу 4 червня. Нагадаємо, до того офіційний Пекін відмовився брати участь у Глобальному саміті миру, оскільки там не буде Росії.

Тепер, як виявилося, план, про який Пекін заявляв набагато раніше, погоджений з 26-ма країнами. Отже, паралельно Глобальному саміту миру уже триває інший дипломатичний процес. І якщо кількісно перевага на боці України (за останніми даними, до Швейцарії прибудуть представники 107 країн), то Китаю уже вдалося домогтися попереднього схвалення свого плану. Очікується, що найближчий саміт у Швейцарії лише започаткує відповідний мирний процес. З іншого боку, якщо він не має на меті результат вже цього літа, то чому так стривожив Пекін, що там аж заходилися випереджати колективний Захід?

Змагання за Південь

Ключовим завданням Глобального саміту миру є заслуховування всіх думок про способи завершення війни в Україні. На цьому наголосив президент Володимир Зеленський. Таким чином, до участі у роботі саміту запрошуються всі країни світу. У тому числі, – що важливо, - держави так званого Глобального Півдня.

Умовно кажучи, вони або нейтральні, або схиляються до Росії чи Китаю. Швейцарський саміт дає їм можливість вийти на прямий контакт із тим самим "колективним Заходом", котрим лякає своїх партнерів Кремль. Це розмиває межі впливу як РФ, так і Китаю. Тому вони розпочали змагання заради утримання того, що у них є.

Про китайський мирний план схвально відгукнувся міністр закордонних справ Туреччини Хакан Фідан. Він і казав про бажання приєднатися до БРІКС, хоча Туреччина є членом НАТО. Складається враження, що стосунки між геополітичними блоками неабияк загострилися. Але що з того Україні?

Найближча мета

Китай у такий спосіб знову привернув увагу до свого мирного плану, який, як стверджує Пекін, погодив із Бразилією. Іншими словами, китайці натякнули на інтерес країн Латинської Америки до свого варіанту. Загалом, розповів Ван І, підтримали китайський план 26 країн. Зацікавилися більше 40 країн світу. На цій підставі Пекін називає свій проєкт уже не китайським, а планом Глобального півдня.

Що там нового? Основні тези викладені у спільній заяві КНР та Бразилії наприкінці травня 2024 року такі:

1. Мирна конференція за участі як України, так і Росії;

2. Заклик до сторін конфлікту не розширювати поле бою, уникати провокацій, не посилювати бойові дії та не використовувати зброю масового ураження;

3. Ядерна безпека (АЕС) та безпека ланцюжків постачань;

4. Відмова від стратегії розділення країн світу ("холодної війни").

Порівняно з попереднім , суто китайським, мирним планом, оновлена версія лаконічніша. Наприклад, у ній не говориться про продовольчу безпеку. Водночас новий план не містить головного - механізму або бодай заклику до Росії вивести свої війська з території України. Натомість план створює підвалини для альтернативної мирної конференції, чим дає можливість країнам Глобального Півдня, котрі візьмуть участь у швейцарському саміті миру, жорсткіше відстоювати своє бачення. Що зі старту знижує результативність дискусій у Бюргенштоці. Можливо, таким насправді є тактичний хід Китаю.

Підважити саміт

Офіційний Київ сприйняв новий план Китаю саме так. Міністерство закордонних справ України зазначило, що на саміті у Швейцарії зберуться всі країни, "які щиро прагнуть відновлення миру", а не підважуватимуть захід. Участь Китаю могла б стати гарною нагодою, щоб зробити практичний внесок у досягнення справедливого та довготривалого миру в Україні, відновлення її територіальної цілісності, - наголосили в МЗС.

"Єдиню справедливою формулою такого миру є Формула миру президента України", - підкреслюють українські дипломати.

І цей момент принциповий, адже українська позиція полягає у негайному припиненні вогню та відведенні країною-агресоркою своїх військ до кордонів 1991 року. Китай у своєму першому мирному плані акцентував на фіксації лінії розмежування. Але навіщо Китаю справді створювати альтернативу Глобальному саміту миру, якщо він має оновлений план?

Грає на себе

Насправді Пекін намагається вичавити максимум вигоди для себе, тому будь-який мирний план від нього може бути лукавством.

"Китаю вигідне виснаження всіх учасників цього конфлікту, - пояснив політолог-міжнародник Олександр Сушко. - За рахунок цього він підніметься, він уже піднімається. Багато в чому КНР зацікавлена у тому, що творить Росія, і не тільки в Україні. Таким чином, Китай чужими руками веде велику боротьбу й отримує вигоди".

Наприклад, нині Пекін видає себе за "голос Глобального півдня", - звертає увагу політичний експерт, кандидат юридичних наук Андрій Смолій.

"Хоче домінувати і демонструвати, що є країною, здатною просувати свої інтереси на рівні США. Навіть якщо Китай підтримуватиме Росію, робитиме це на користь своїх інтересів. Чи треба працювати з таким Китаєм? Так. Але розуміти, що він завжди підтримуватиме країни, схожі на нього за політичною будовою і логікою", - каже Смолій.

Слова та копалини

Однак експерти одностайно вважають, що до Росії Китай ставиться, радше, як до васала. Тому дату та особливості гіпотетичної альтернативної мирної конференції за участі РФ визначатиме Пекін, а не Москва. Щоправда, станеться це не скоро. Політолог Олександр Сушко не відкидає того, що Китай може провести альтернативний саміту миру.

"Але це буде залежати від домовленостей з Москвою, а там я не бачу зацікавленості у жодної мирних самітах, навіть під головуванням Китаю", - наголосив він.

Про відсутність умов для переговорів наразі заявив і міністр закордонних справ Китаю Ван І.

Цікаво, що васальна залежність Росії від Китаю лише посилюватиметься. Зокрема, під час візиту до Пекіна Путін не зміг домовитися про газопровід "Сила Сибіру", натомість Сі зажадав газу за внутрішньоросійською ціною. Далі, вірогідно, китайських сюзеренів допустять до видобутку російських алмазів, оскільки через санкції напряму торгувати дорогоцінним камінням Росії буде заборонено.

Таким чином, Китай піднімається і вже піднявся на російсько-українській війні. До слова, навіть відімкнення електроенергії, від яких зараз потерпає Україна, теж можуть бути складовою тиску на українське суспільство.

Зараз ви читаєте новину «Мирний план чи китайська підробка? Пекін проштовхує свій сценарій закінчення війни в Україні». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути