пʼятниця, 14 травня 2021 12:22

"Мінус Медведчук. Будуть ще мінуси" - Зеленський

"Мінус Медведчук. Будуть ще мінуси" - Зеленський
У 2019 році один із олігархів програв вибори, пише Зеленський. Фото: president.gov.ua

Президент Володимир Зеленський заявляє, що вперше за багато років в Україні не збільшилася, а зменшилася кількість олігархів. Про це він написав у колонці на "Фокус"

"Мінус Медведчук. Він був позбавлений можливості використовувати медіаактиви і державне майно на шкоду країні. Будуть ще мінуси, поки всі олігархи не стануть просто великими бізнесменами", - пише Зеленський.

Він заявив про процес трансформації України.

"Хто зумів скористатися повністю можливостями, які були у нас з 1990-х років? Ви знаєте прізвища цих людей. Вони щорічно перераховуються у списку найбагатших українців. А що ж інші? Суспільство повинно просто адаптуватися до того, як ці обрані і наближені до них розподіляли між собою ресурси — політичний, фінансовий, промисловий, медійний.

І гру за правилами, "обрані" моделювали для себе. Відверто скажу, держава, де є подібна нерівність, точно не зможе бути комфортною і конкурентною", - пише президент.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Ахметов з віллами за мільярди, Коломойський, ОПЗЖ і російські олігархи: кому українці переплачують за електрику

Зеленський зауважив: абсолютна більшість українців не вважала таку ситуацію справедливою.

"Саме це і відбилося на підсумках виборів 2019 року. Те, з яким красномовним результатом програв тоді один з олігархів, наочно демонструє, на що насправді розраховує суспільство", - йдеться у статті.

За допомогою законних інструментів Медведчука позбавили можливості відверто бити по країні і наносити руйнівний шкоди державній безпеці. Це могли б зробити і влади, які були раніше. Якби хотіли. Але тоді вважалося, що олігархи — це вигідно, закономірно і гарантує стабільність, зауважив Зеленський.

На прикладі Медведчука можна побачити, що таке статус олігарха. Якщо у таких осіб забрати сконцентрований медіаресурс, коли в них немає вже непрозорого доступу до стратегічних активів і коли немає "даху" в Києві, більше нічого вони забрати у держави не можуть. І послаблювати державу не можуть у протистоянні за наш суверенітет, пише президент.

Він заявив, що найближчим часом суспільству буде представлений законопроєкт про деолігархізацію.

"Нам дуже потрібні максимальна прозорість економічних відносин, недопущення деструктивних концентрацій ресурсів і рівність всіх громадян перед законом і судом.

У будь-якій трансформації повинна бути мета.

Це ж не просто рух заради руху і шлях без компаса і карти. Українці повинні стати зрозумілими світу так само, як кожен з нас відразу розуміє, що відрізняє Францію, Німеччину, Польщу, Канаду, Ізраїль та інших, хто багатший і забезпечує своїм людям комфортне життя", - заявив Зеленський.

"А конкретні дії на цьому шляху — цілий пакет системних реформ, пов'язаних одна з одною, які повинні знищити традиційний олігархічний устрій і замінити його набагато справедливішими соціально-економічними відносинами", - резюмує президент.

13 травня Печерський районний суд міста Києва відправив нардепа від ОПЗЖ, кума президента РФ Путіна Віктора Медведчука під цілодобовий домашній арешт.

Медведчука підозрюють у державній зраді й замаху на розкрадання національних ресурсів. У цьому ж підозрюють й іншого нардепа від ОПЗЖ Тараса Козака, який за словами голови СБУ переховується в Росії.

Зараз ви читаєте новину «"Мінус Медведчук. Будуть ще мінуси" - Зеленський». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

16

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути