понеділок, 29 листопада 2021 11:13

Міноборони перевіряє відео зі стріляниною Бутусова

Міноборони перевіряє відео зі стріляниною Бутусова
Міноборони закликало українців уникати вчинків, які можуть зашкодити ЗСУ, спричинити активізацію обстрілів ворогом або ускладнити співпрацю у сфері оборони з міжнародними партнерами. Фото: ОП

Міністерство оборони відреагувало на оприлюднене журналістом Юрієм Бутусовим відео, де він стріляє із гармати-гаубиці Д-20 152 мм нібито в бік окупованих Росією територій Донбасу.

Відомство вже розпочало перевіряння фактів можливого порушення правил поводження зі зброєю, повідомила пресслужба Міноборони.

"Для встановлення об'єктивних обставин, зафіксованих на оприлюдненому відео, за дорученням головнокомандувача ЗСУ розпочали перевіряти факти можливого порушення посадовими особами службових обов'язків і правил поводження зі зброєю", - ідеться в повідомленні й уточнюється, що дату й місце знімання Бутусов не зазначив.

У Міноборони засудили будь-які матеріали, що можуть поставити під загрозу життя воїнів та інформаційну безпеку України. Пояснюють, що Росія шукає найменший привід для провокацій і реалізації ескалації конфлікту.

"Текст опису відео автор подав у манері, яка дає змогу використати цю публікацію саме як привід для ускладнення ситуації в районах проведення ООС і для звинувачень України в порушенні домовленостей щодо відведення зброї і в тому, що немає контролю за зброєю у військах", - зазначили в повідомленні.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Журналіст Бутусов - Зеленському: "Керівництво державою - це не "Квартал 95"

Стверджують, що відео Бутусова ворог уже почав використовувати для пропаганди. А це підвищує небезпеку провокативних дій з боку російсько-окупаційних військ і може призвести до посилення обстрілів позицій українських військових.

"Публікація подібних відео в такому контексті є черговим прикладом того, як свідомо чи несвідомо можна виступити на боці ворогів України в інформаційному протистоянні", - наголосили в Міноборони.

Збройні Сили України неухильно дотримуються Мінських домовленостей, не застосовують засоби ураження калібром понад 100 мм і починають вогонь суто у відповідь у випадках, коли дії російських окупаційних військ створюють загрозу для життя і здоров'я українських воїнів і мирних громадян, підкреслили у відомстві.

Юрій Бутусов опублікував у Facebook відео, на якому він стріляє з гаубиці, вигукуючи: "По російських окупантах вогонь". Пізніше Бутусов доповнив допис. Мовляв, відео зняли давно під час тренувань підрозділів тероборони.

Державне бюро розслідувань розпочало кримінального провадження за фактом публікації Бутусова. Поки нікому не висунули підозри.

Зараз ви читаєте новину «Міноборони перевіряє відео зі стріляниною Бутусова». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути