Ексклюзиви
середа, 23 червня 2021 08:30

"Мільярди ділитимуть у ручному режимі": оцінили підготовку Банкової до Дня Незалежності

"Мільярди ділитимуть у ручному режимі": оцінили підготовку Банкової до Дня Незалежності
"Верховна Рада ухвалила законопроєкт 5309 – внесення змін до закону "Про державні закупівлі", яким вивели з-під дії документу витрати до Дня Незалежності", каже Іван Лахтіонов. Фото: kyivmaps.com

Команда президента Володимира Зеленського створила поганий прецедент, вивівши кошти до підготовки Дня Незалежності з-під системи "Прозорро". Тепер будь-які закупівлі зможуть виводити від відкритих тендерних процедур, про це Gazeta.ua розповів Іван Лахтіонов, заступник виконавчого директора
з реалізації інноваційних проєктів "Трансперенсі Інтернешнл Україна", координатор DOZORRO.

Коментує плани Кабміну витратити 5 млрд 423 млн грн до 30-ї річниці Незалежності України поза системою "Прозорро". Для цього у Верховній Раді внесли зміни у закон "Про державні закупівлі". Гроші обіцяють вкласти у будівництво інфраструктурних об'єктів.

"Нещодавно Верховна Рада ухвалила законопроєкт 5309 – внесення змін до закону "Про державні закупівлі". Ним вивели з-під дії документу витрати до Дня Незалежності. Закон лежить на підписі у президента Володимира Зеленського. Там передбачили переговорну процедуру. Суму в контракті визначатиме замовник", – каже Лахтіонов.

Додає: "Сфера публічних закупівель від таких речей точно не виграє, як і платники податків. Мільярди розподілятимуть фактично в ручному режимі. Це великі ризики. Для будівництва мають бути окремі програми. Будь-який ремонт автодороги можна зараз включити в перелік і сказати, що це до Дня Незалежності. Таким чином можна обійти "Прозорро". Чому так відбувається – питання до уряду. "Першою ластівкою" була київська окружна дорога. Це поганий прецедент. Показує приклад, як якусь сферу вивести з-під дії закону".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Ви з путінськими грошовими мішками?" - до КМДА передали листи із закликом до обговорення меморіалізації Бабиного Яру

"Якби все проходило за системою "Прозорро", то вдалося б зекономити гроші. Треба було б провести конкурентні торги, підготувати документацію. Тоді могли б поторгуватися великі компанії. Але зараз складно сказати, як визначатимуть підрядників. Про якийсь конкурс навряд чи йтиме мова", – розповідає Лахтіонов.

Також додає: "Добре, що хочуть багато зробити, але такі проєкти будують не за два-три місяці. Це питання можна було завчасно спланувати і зробити. Всі знали про День Незалежності і планували бюджет. Як це фінансуватимуть? Можливо, це будуть довгобуди – на роки? Питання до Кабміну, Офісу президента – чому ці питання включають до підготовки свята".

5,4 млрд грн планують витратити до 30-ї річниці Незалежності України поза системою "Прозорро". У міністерстві фінансів повідомили, що гроші підуть на будівництво інфраструктурних об'єктів. У розпорядження Кабінету міністрів про затвердження плану заходів вписали модернізацію шести аеропортів – у Вінниці, Дніпрі, Одесі, Рівному, Херсоні і Мукачеві. Також зазначили розбудову євроколії Київ – Львів – Скнилів, завершення будівництва нового лікувально-діагностичного комплексу і лікарні "Охматдит". На святкові урочистості витратять 100 млн грн.

Зараз ви читаєте новину «"Мільярди ділитимуть у ручному режимі": оцінили підготовку Банкової до Дня Незалежності». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути