Ексклюзиви
середа, 10 липня 2013 16:39

Микола Катеринчук: Ніхто крім нас не створить місто для нас

9 липня у місті Києві відбувся "круглий стіл" "Київ майбутнього: нова філософія міського розвитку", який був організований Європейською партією України спільно з компанією персонального та стратегічного консалтингу Berta Communications та Інститутом глобальних стратегій. В обговоренні взяли участь політики, громадські активісти, представники архітектурних спілок, урбаністи. Під час "круглого столу" його учасники обговорили питання розвитку Києва, його місця у світі майбутнього та нові філософські підходи до містобудування. 

У своєму виступі директор Інституту урбаністики Генріх Фільваров запропонував виробити нову ідеологію міста Києва. "Київ завжди був більше, ніж просто столицею. Він завжди посідав особливе місце у глобальному світі. Ми повинні повернути Києву статус світового міста – духовного, культурного та наукового центру у центральній та східній європейській ойкумені". Вчений наголосив на необхідності "сформувати місію Києва поміж інших світових центрів, створити нову ідеологічну платформу його розвитку". На переконання Фільварова, неоліберальна ідеологія урбаністики зазнала краху, а сьогоднішній "Генплан Києва – це не більше, ніж набір заходів".

Під час дискусії директор Інституту глобальних стратегій Вадим Карасьов звернув увагу на поліпшення умов трудової міграції. "Київ повинен відмовитися від практики забудови комерційного житла. Потрібно вводити європейську практику побудови орендованого житла за доступною ціною. Це зробить місто більш дружелюбним. Більш того, це дозволить покращити ситуацію із трудовою міграцією, коли людина не прив'язана до місця проживання, а прив'язана до місця роботи. Взагалі треба перейти від мегаполісу до антрополісу – це світовий новітній тренд", - наголосив Вадим Карасьов.

У свою чергу, директор компанії персонального та стратегічного консалтингу Berta Communications Тарас Березовець зауважив, що у Києві знищено логіку старого розвитку міста. "Київ вже не існує як радянське місто, але ще й не став сучасним мегаполісом із комфортним середовищем для проживання. Саме тому у столиці ми й маємо стільки проблем", - підкреслив Березовець.

На думку голови виконкому Європейської партії України Віталія Щербенка, всі проблеми столиці від того, що владу у Києві захопили "врємєнщики". "Навіть той факт, що київська міська влада жодного разу не подавала заявку на участь у конкурсі на звання "Європейська столиця молоді", яку необхідно подавати за 4 роки, свідчить про тимчасовість такої влади у Києві. Ця влада веде себе як окупанти, які розглядають столицю як ресурс для збагачення, тому й везуть із собою навіть власних прибиральниць та "денщиків", - зауважив Віталій Щербенко.

Підбиваючи підсумки круглого столу, народний депутат України, лідер Європейської партії України Микола Катеринчук висловив впевненість, що сьогодні завдання №1 – повернути киянам право на місто. "Сьогодні киянам необхідно повернути реальне місцеве самоврядування. Вже найближчим часом ми повинні приєднатися до Лейпцизької Хартії сталих європейських міст. Потрібно створити місто для людей, де логіка розвитку капіталу поступалась би логіці розвитку людини. Створити "дружнє міське середовище" можливо тільки за умови розвитку громадянської активності та громадянського суспільства. Ми повинні зрозуміти, що ніхто крім нас не створить місто для нас", - резюмував Микола Катеринчук.

Зараз ви читаєте новину «Микола Катеринчук: Ніхто крім нас не створить місто для нас». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути