Ексклюзиви
понеділок, 22 квітня 2013 10:42

"Межигір'я", Янукович-письменник, генделики та Ургант - проти чого українці протестували минулого тижня
15

Минулого тижня, 15-21 квітня,  в Україні було проведено близько 20 протестів. Не обійшлося і без сутичок та затримань. А тим часом громадські активісти розповіли, що українська влада прагне реанімувати скандальний законопроект №2450 про свободу мирних зібрань в Україні. За їхньою інформацією, "Координаційна рада з питань розвитку громадянського суспільства" схвалила текст пропозицій щодо цього законопроекту. Правозахисники стурбовані цим рішенням, адже цей закон, по суті, знищить будь-яку громадську активність і унеможливить проведення незалежних акцій протесту.

15 квітня, Київщина, Межигір'я

Під резиденцією президента Віктора Януковича в с.Нові Петрівці відбулася акція протесту "Нас не злякати". Акція пройшла на підтримку арештованих активістів "ДемАльянсу" Василя Гацька та Максима Панова, яких було затримано внаслідок попередньої акції під "Межигірям".

До "Межигір'я" прийшли близько півсотні активістів. Буквально одразу після початку акції виникли сутички між учасниками та правоохоронцями. Силовики оточили учасників руху "Демократичний альянс" в щільне кільце і намагалися відтіснити їх від воріт резиденції. Кількох активістів бійці "Беркута" затягли в автозаки. Після приїзду на місце високих міліцейських чинів затриманих активістів відпустили.

 

15 квітня, Київ

Біля комітетів Верховної Ради громадські організації організували дві акції протесту. Першу проти реклами пива, другу — з вимогою розмитнити гуманітарну допомогу, яка ще з грудня стоїть на кордоні. На акціях зібралося пару десятків людей.

17 квітня, Київ

Біля Кабінету міністрів України зібралися сто людей, хворих на туберкульоз, гепатит та ВІЛ. Вони вимагали від уряду виділити на їхнє лікування обіцяні 607 мільйонів гривен. Як пояснили організатори, уряд проігнорував запит міністерства охорони здоров'я щодо надання коштів для лікування цих хвороб.

Коли організатори акції пішли на зустріч до КМУ, решта учасників залишилися стояти на бордюрі біля КМУ. На голову одягнули білі мішечки, на шиї — мотузки. На трьох чоловіках висіли плакати із написом "приречені", дехто тримав у руках плакати із написами :"Я не хочу помирати, "Я не з Єнакієво, але теж хочу жити", "Моє життя, чи новий мерс прокурору?". Декілька активістів також принесли на акцію барабани та постійно у них били.

 

17 квітня, Київ

Біля Окружного адміністративного суду міста Києва пройшов мітинг на підтримку народного депутата, голови київського осередку партії "Батьківщина" Юрія Одарченка. У цей день там відбувалося засідання, на якому розглянули питання позбавлення депутатського мандата Одарченка.

Під будівлю суду прийшло близько 200 людей із символікою ВО "Батьківщина". Люди скандували: "Руки геть від Одарченка!". Разом з тим, безпосередньо до входу в приміщення людей не пускали, правоохоронці вишикувалися в оточення і пропускали тільки співробітників суду і журналістів за посвідченнями.

За кілька годин суд відхилив позов проти Одарченка і люди розійшлись.

 

17 квітня, Київ

Близько 40 осіб від "Київського віче" прийшли під будівлю Київради, щоб вимагати відставки голови КМДА. Вони йому принесли самовар та низку бубликів. Пікетувальники вимагали добровільної відставки Попова. На плакаті написали слова переробленої пісні: "Гудбай, Сашуля, гудбай, наш миленький. Ты в Комсомольск должен уехать навсегда. Так получилось, что мерство в Киеве таким, как ты больше не светит никогда".

О 10.00 активісти рушили всередину будівлі мерії. Але охоронці пропустили лише трьох активістів, у яких були посвідчення помічника. Вони несли з собою самовар і бублики. Однак за годину стало відомо, що нарада так і не відбулася. Активісти пішли, але пообіцяли, що обов'язково вимагатимуть аудієнції з головою КМДА.

 

17 квітня, Київ

Близько 100 осіб пікетували Київську міську державну адміністрацію з різними вимогами. Частина присутніх провели акцію з вимогою про виділення земельних ділянок для будівництва житла киянам, які проживають у гуртожитках.

Свою акцію проводели й інвестори будівельної афери "Еліта-центр", вимагаючи від київських властей забезпечення житлом. Також низка акцій прохойшла проти забудови окремих земельних ділянок на території столиці. Зокрема, кілька учасників виступили проти будівництва центру "Біонік хілл".

 

17 квітня, Київ

П'ятеро дівчат - членів Коаліції учасників Помаранчевої революції прийшли до Адміністрації президента, аби вшанувати літературний талант Януковича. "Фанати" літературної творчості президента Віктора Януковича повісили біля АП табличку з написом: "Дотримуйтесь тиші! Тут працює найвидатніший письменник усіх часів і народів Янукович В.".

Дівчата викрикували "Не даруй коханій квітів - подаруй їй книжку Віті!". Вони намагалися пронести табличку до будівлі адміністрації, однак правоохоронці не пустили їх.

 

17 квітня, Київ

Під стінами посольства Російської Федерації в Україні 18 активістів громадського руху "Українська патріотична альтернатива" провели акцію "АнтиУргант". Так учасники акції вимагали публічних вибачень у російського телеведучого Івана Урганта за його "жарт" під час телепередачі "Смак"..

На парковці перед посольством активісти встановили портрет шоумена та кидали у нього помідорами. Так вирішили заклеймити його за те, що у свої висловлюваннях він образив пам'ять мільйонів українців, які загинули під час визвольних змагань на початку минулого століття.

 

17 квітня, Харків

Міська організація Всеукраїнського об'єднання "Свобода" провела акцію протесту на захист тваринного світу від "браконьєрства" харківських можновладців. Пікетувальники виступили проти дій харківського "губернатора" Михайла Добкіна, якого нещодавно на Полтавщині було оштрафовано за незаконне рибальство та звинувачено в браконьєрстві.

Активісти влаштували сатиричну виставу, де показали Добкіна, який незаконно ловить рибу і отримує за це "ляща". "Що це таке відбувається? Що не порушення закону з боку державного службовця – то все від "регіоналів". У них таке нутро, вочевидь, по-іншому туди мабуть і не приймають. Якщо ти не можеш порушувати закон – тобі не місце в Партії регіонів" - зазначив один з організаторів Павло Рижков.

17 квітня, Київ

Біля скандальної забудови у Києві на Оболоні на розі вулиць Зої Гайдай, 8 та Героїв Дніпра в черговий раз збиралися мешканці району та католики. Увечері віряни прийшли помолитися за майбутній римо-католицький храм, який планують побудувати біля багатоповерхівок.

Однак місцеві мешканці виступили проти будь-якого будівництва на цьому місці. Кілька десятків людей почали бити ломами паркани. Металеву конструкцію били навіть діти. Охоронці будмайданчику лише спостерігали за тим, що відбувається. Віруючі у той час молилися і плакали, а міліція взяла їх у коло. Після того, як люди завалили паркан, мешканці по-аплодували.

 

17 квітня, Луганськ

Більше 500 луганських чорнобильців провели акцію протесту з вимогою виконання статей 50 і 54 "Чорнобильського" закону. Вони зібралися у парку біля Луганської облдержадміністрації. Як повідомив один з організаторів мітингу, чорнобилець Сергій Сафо, ініціативна група чорнобильців попрямувала до облдержадміністрації на зустріч з губернатором.

 

18 квітня, Суми

На проїжджих частинах міста Суми з'явилися "привіти" для мера Геннадія Мінаєва. Активісти Сумської обласного осередку партії "Удар" та небайдужі автомобілісти пообводили білим кольором ями на дорогах у центрі міста та у спальних районах. Поряд із ямами писали звернення до міського голови.

Мер на своїй сторінці у мережі Facebook прокоментував ситуацію так: "Хіба це ями? Просто всі забули справжні ями 2004-2006 років. Згадуйте, згадуйте! :)".

 

18 квітня, Львів

У Львові з'явились півметрові зображення вбитого 4 роки тому у Одесі націоналіста Максима Чайки. Зображення було розклеєно у центральній частині міста, зокрема на вулицях Саксаганського та Шота Руставелі. Це чорно-біле, роздруковане зображення хлопця у повний зріст з невеличкою інформаційною текстівкою поруч.

Максим Чайка був студентом факультету журналістики Одеського національного університету імені Мечникова, активним учасником націоналістичної організації "СіЧ", - "Слава і честь". 17 квітня 2009 року під час сутички з представниками руху "Антифа" його двічі вдарив ножем у стегно Андрій Довгань, зачепивши артерію, через що хлопець помер від втрати крові. Вбивцю досі не знайшли.

 

18 квітня, Київ

Біля Голосіївського суду зібралися кілька десятків представників ВО "Свобода". Там відбувалося засідання суду щодо розгляду кримінальної справи проти колишнього голови Шевченківської РДА в Києві Віктора Пилипишина.

Люди тримали прапори "Свободи" та скандували: "Вимагаємо справедливого рішення суду" і "Пилипишина - на нари".

До суду також приїхала група з 15-20 осіб, які розташувалися неподалік. Жодних прапорів або розпізнавальних знаків у них не було. Молодики нічого не робили, лише стояли осторонь.

Нагадаємо, в листопаді 2012 року ГПУ порушила чергову кримінальну справу, в якій фігурує Віктор Пилипишин - за фактом підробки виборчих документів під час парламентських виборів, що вплинуло на результати голосування виборців у рамках виборчого округу № 223, де Пилипишин балотувався до ВР. 223-1 округ — один з 5-ти так званих "проблемних", на яких досі не визначено результати голосування.

19 квітня, Київ

У Києві пройшла акція "Квітами по ямах в асфальті". Кілька активістів висадили прямо на пішохідній зоні в асфальті кілька горщечків з квітами, аби привернути увагу до жахливого стану доріг у столиці. Для повної композиції активісти навіть поставили між квітами іграшкову машинку.

 

19 квітня, Вінниця

Близько сотні вінничан вийшли на мітинг проти будівництва насіннєвого заводу американської компанії "Монсанто". Для будівництва заводу влада міста виставила на торги земельну ділянку площею 80 гектарів. Оцінили землю у 81, 5 мільйон гривень.

"Компанія "Монсанто" займається вирощуванням насіння генетично-модифікованих сортів та гібридів сільськогосподарських культур, - пояснив один із ініціаторів акції. - Існує реальна загроза здоров'ю людей та природному середовищу через поширення ГМО в Україні та світі".

Мітингувальники годину скандували під стінами Вінницької міської ради. Вимагали мера вийти та відповісти на всі питання. Однак в цей день торги так і не відбулися, наступні заплановані на травень. Люди побоюються, що влада продасть землю потай.

 

20 квітня, Київ

У Парку Дружби народів пройшла акція "Генделики, давай - до побачення!". Акцію організували громадські активісти та спортивні організації Києва. Близько 800 активістів прибрали парк і зібрали кілька машин сміття. У той же час, депутати Київради, активісти, які прибулі на місце, провели демонтаж МАФів.

"Перший пішов! Такого в історії Києва ще не було, щоб депутати Київради громили кіоски", - прокоментували учасники акції. Організатори заявили, що оголосять це місце (Парк Дружби народів, - ред.) першим парком, вільним від сигарет і алкоголю, зроблять його місцем здоров'я і спорту.

20 квітня, Київщина

У селищі Водогін Оболонського району пройшла акції проти вирубки ліс. В результаті між активістами та правоохоронцями, які прибули на акцію, сталася сутичка. Декількох людей затримали.

Близько сотні людей вийшли протестувати проти незаконно відібраної ще за часів Черновецького землі. мітингувальники розбили встановлені рейдерами будки, після чого активістів почали затримувати. Зокрема було затримано активістів: Миколу Коханівського, Віталія Грузинова та Ігоря Луценка. Селяни перекрили дорогу і не випускають машини із затриманими.

 

21 квітня, Черкащина

На Черкащині пройшли вшанування героїв Визвольної боротьби у Холодному Яру. Близько 2 тисяч осіб зібралися в селі Мельники, щоб віддати шану полеглим.

Багато людей прийшли у військових одностроях, берцях. Також багато було в національних костюмах: жупанах, шароварах та вишиванках. Люди також тримали прапори ВО "Свобода" та ВО "Батьківщина", декілька осіб тримали плакати зі зображенням Юлії Тимошенко. Серед мітингувальників були і нардепи від "Свободи" Ігор Мірошниченко і Андрій Мохник. Мітингувальники також розірвали прапори Партії регіонів.

 

Зараз ви читаєте новину «"Межигір'я", Янукович-письменник, генделики та Ургант - проти чого українці протестували минулого тижня». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

13

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути