понеділок, 13 березня 2023 16:31

Спецтема: Війна Росії проти України

Міжнародний кримінальний суд розгляне воєнні злочини РФ

Міжнародний кримінальний суд розгляне воєнні злочини РФ
Головний прокурор Карім Хан озвучить обвинувачення Росії. Фото: eastnews.ua

Міжнародний кримінальний суд планує відкрити дві справи щодо воєнних злочинів, пов'язаних з вторгненням Росії в Україну.

Суд буде добиватися видачі ордерів на арешт кількох осіб, передає The New York Times.

Це буде перше міжнародне обвинувачення, висунуте від початку повномасштабного вторгнення. Справи порушили після кількох місяців роботи спеціальних слідчих груп.

У справах йдеться, що Росія викрадала українських дітей і підлітків. Їх відправляли у табори для "перевиховання". Також РФ навмисне била по об'єктах цивільної інфраструктури.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Росії визнали депортацію українських дітей ‒ ISW

Головний прокурор Карім Хан збирається спочатку представити свої обвинувачення групі суддів із досудового провадження. Ті встановлять, чи дотримані правові норми для видачі ордера на арешт, чи потрібні додаткові докази.

Не повідомлялося, кому саме суд планує пред'явити обвинувачення у кожній справі. Можуть звинуватити й Володимира Путіна, оскільки суд не визнає імунітет глави держави у справах, пов'язаних із воєнними злочинами, злочинами проти людяності або геноцидом.

Але експерти кажуть, що ймовірність судового розгляду залишається невеликою. Суд не може розглядати справи заочно, а Росія навряд чи видасть своїх чиновників.

Російські окупанти вчинили понад 68 тис. воєнних злочинів в Україні. Загинули 9 655 цивільних, серед них 461 дитина. Не менше 16 тис. дітей примусово вивезли у Росію і Білорусь. Зруйнували понад 81 тис. об'єктів цивільної інфраструктури, серед них понад 62 тис. житлових будинків, повідомив генеральний прокурор Андрій Костін.

Зараз ви читаєте новину «Міжнародний кримінальний суд розгляне воєнні злочини РФ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути