вівторок, 07 березня 2017 21:33

Міжнародні суди не притягнуть Росію до відповідальності - дипломат

Міжнародні суди не притягнуть Росію до відповідальності - дипломат
фото: Ukraine crisis media center

Жоден із позовів України у міжнародні суди не притягне Російську Федерацію до відповідальності за збройну агресію проти України. Навіть у разі їх задоволення.

Про це розповів колишній уповноважений України в Міжнародному суді ООН Володимир Василенко на прес-конференції в Києві.

"Суди розглядатимуть лише порушення відповідних конвенцій, а не збройну агресію Росії стосовно України. Позову щодо анексії українських територій немає. Оскільки специфіка міжнародно-правового механізму в тому, що суд може розглядати будь-яку справу лише, якщо всі сторони в спорі дають згоду на розгляд справ. Росія на таке не погоджується", - говорить дипломат.

Якщо Міжнародний кримінальний суд задовольнить позов України, відповідальність понесуть окремі фізичні особи з вищого керівництва Росії, а не держава Російська Федерація, каже правознавець-міжнародник.

Сам факт звертання до міжнародних інстанцій — безперечно позитивний факт. Але окрім цього Україна повинна вибудувати чітку правову позицію щодо відсічі збройної агресії Росії та ліквідації її наслідків.

"Необхідно створити спеціалізований міжвідомчий координаційний орган, який би підготував консолідовану претензію України як держави, що зазнала агресії від Росії. Зусиллями Служби безпеки України, міністерств юстиції та закордонних справ потрібно узагальнити всі матеріали, що свідчать про збройну агресію Росії проти України. Обрахувати шкоду, яку спричинила РФ та збитки, яких зазнала Україна", - говорить Василенко.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Якщо не знали, то не винні - Росія виправдовується в Гаазі за MH-17

"Звичайно, Росія відмовиться задовольняти наші претензії. Тоді Україна має право звернутися до Організації об'єднаних націй і скористатися своїм правом поширити цю претензію як документ Генасамблеї ООН. По-перше, міжнародна спільнота буде ознайомлена з реальною ситуацією. Це стане потужним інструментом для спростування тези російської пропаганди, що в нас внутрішній конфлікт. По-друге, це оформлена позиція України. Ніхто не знає, що буде через рік-два-десять. Але вона має бути готова, й дипломатія повинна отримати завдання її реалізовувати", - каже експерт.

16 січня Україна подала до Міжнародного суду ООН у Гаазі позов проти Росії через її фінансування тероризму та порушення прав людини.

Слухання розпочалися 6 березня. Українська сторона просить застосувати запобіжні заходи для захисту цивільного населення від агресії Росії.

Зараз ви читаєте новину «Міжнародні суди не притягнуть Росію до відповідальності - дипломат». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути