понеділок, 21 вересня 2020 11:34

Місцеві вибори: ЦВК підготувала "антикоронавірусний" закон

Місцеві вибори: ЦВК підготувала "антикоронавірусний" закон
Найближчим часом парламент ухвалить закон, який розробила ЦВК, кажуть у монобільшості. Фото: @UACEC

Центральна виборча комісія розробила спеціальний закон про проведення виборів під час карантину.

Про це з посиланням на співрозмовника у команді президента Зеленського повідомляє "РБК-Україна".

"Сама кампанія (місцевих виборів. - Gazeta.ua) та її результати законодавчо захищені. Вибори не можна визнати такими, що не відбулися. Тим більше, зараз ЦВК підготувала "антиковідний" закон, який дасть додаткові гарантії. Для цих виборів у ньому закріплені норми про невідкладну заміну членів комісії, що захворіли на Covid-19, про голосування на дому тощо", – розповів співрозмовник.

"ЦВК розробила спеціальний закон, який найближчим часом, до виборів, Верховна Рада внесе і ухвалить", - сказав голова партії "Слуга народу" Олександр Корнієнко.

Судячи з того, як президентська команда й центральні органи влади готуються до виборів, скасовувати їх ніхто не планує, пише ЗМІ.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У партії Зеленського прокоментували свої збори в КНУ всупереч закону

Минулого тижня Кабінет міністрів затвердив частину протиепідемічних правил, які потрібно дотримуватися під час голосування.

На дільницях зобов'яжуть перебувати у масках або респіраторах. Члени комісії можуть попросити голосуючого тимчасово зняти засіб захисту, щоби підтвердити його особу.

Також на дільницях мають організувати місця для дезінфекції рук, температурний скринінг і місця для збору та утилізації масок. Усіх, хто знаходиться у будівлі, опитуватимуть про наявність симптомів ГРВІ. У приміщенні потрібно нанести розмітку, щоби виборці дотримувалися дистанції мінімум 1 м. На такій самій відстані один від одного мусять сидіти і члени комісії. Краще не приводити на дільниці дітей і бажано користуватися власною ручкою.

В уряді рекомендують, щоби поруч зі столом видачі бюлетенів перебувало одночасно не більше 3 голосуючих. Всі меблі на дільницях мають бути виготовлені з таких матеріалів, які можна продезинфікувати. Кожні 4 год. потрібно проводити вологе прибирання приміщення. Кожні 2 год. – дезинфікувати дверні ручки, поручні і сидіння.

Люди, які перебувають на самоізоляції, також зможуть проголосувати. Члени комісії, у масках і захисних костюмах, приїдуть до них додому. Для цього до 20:00 п'ятниці перед днем голосування слід подати заяву та довідку про те, що людина змушена перебувати на карантині. Якщо у когось із членів комісії виявлять Covid-19, його колеги можуть продовжити виконувати свої функції за відсутності симптомів хвороби.

15 вересня розпочався процес реєстрації кандидатів у депутати місцевих рад і на посади сільських, селищних, міських голів. Наступного дня після рішення про реєстрацію кандидати можуть починати передвиборчу агітацію.

Місцеві вибори відбудуться 25 жовтня.

Зараз ви читаєте новину «Місцеві вибори: ЦВК підготувала "антикоронавірусний" закон». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути