Ексклюзиви
неділя, 29 серпня 2010 20:01

Меджліс не пішов на умови Януковича

Меджліс не пішов на умови Януковича

Делегати Курултаю просять президента Віктора Януковича повернуться до колишнього принципу формування Ради представників кримськотатарського народу.

Відповідна постанова була прийнята у неділю на третій сесії курултаю кримськотатарського народу.

Делегати Курултаю пропонують Януковичу повернутися до формування ради за принципом делегування кримськими татарами своїх представників, а не призначення зверху.

Як відомо, Янукович своїм указом від 26 серпня вніс зміни до положення про раду представників кримських татар, якими виключив принцип делегування кримськими татарами своїх представників, які обираються ними за власними процедурами, замінивши його принципом призначення.

Делегати вважають, що "рада втрачає повноваження представляти кримськотатарський народ, а його члени, які призначаються згори, можуть представляти в раді виключно особисті підходи та особисті позиції при обговоренні та прийнятті рішень, пов'язаних з поверненням, облаштуванням і відновленням прав кримськотатарського народу".

Також в постанові зазначається, що запропонований в указі Януковича принцип організації діяльності ради не відповідає статті 18 Декларації ООН про права корінних народів.

Цей принцип вказує на те, що "корінні народи мають право на участь у прийнятті рішень з питань, які зачіпають їхні права, через представників, які обираються ними за своїми власними процедурами, а також на збереження і розвиток своїх власних директивних установ".

Між тим, голова Меджлісу, депутат від НУНС Мустафа Джемілєв заявив, що члени Меджлісу не будуть брати участь у роботі Ради представників кримськотатарського народу, якщо не буде змінено принцип його формування.

"Меджліс кримськотатарського народу в такому складі, звісно ж, брати участі не буде. Це рішення національного з'їзду ніхто не може змінити", - сказав Джемілєв у неділю після закінчення роботи Курултаю кримських татар.

Лідер Меджлісу нагадав, що "рада створювалася для того, щоб ввести в правове поле представницький орган, який обирається самим народом".

"Але той порядок, який вводиться указом нового президента, вже не може розглядатися як представницький орган, тому що призначаються до цього органу і вони вже не можуть, не мають права говорити що-небудь від імені кримськотатарського народу", - пояснив Джемілєв.

Крім того, він повідомив, що делегати Курултаю визначили список кандидатів у депутати кримського парламенту, який буде запропоновано затвердити кримській організації Народного Руху України, з якою Курултай і Меджліс традиційно бере участь у виборах.

Зокрема, зазначив Джемілєв, делегати Курултаю провели рейтингове голосування і визначили список з 15 осіб, які будуть запропоновані для включення до списку кримської організації НРУ для виборів до парламенту автономії.

Інтерфакс-Україна

Зараз ви читаєте новину «Меджліс не пішов на умови Януковича». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

4

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути