субота, 18 листопада 2017 16:51

Медведчук назвав точні цифри по обміну утримуваними особами

 

Спецпредставник з питань гуманітарного характеру в рамках Тристоронньої контактної групи по мирному врегулюванню ситуації в Донецькій і Луганській областях на громадських засадах Віктор Медведчук в інтерв'ю Znaj розповів подробиці нового обміну утримуваними особами.

"Обмінів не було 14 місяців. Саме про це я сказав, звертаючись до президента Російської Федерації Володимира Путіна, і попросив його посприяти проведенню "масштабного обміну", щоб кілька сотень українських громадян, які утримуються з обох боків лінії зіткнення, вже до новорічних та різдвяних свят змогли повернутися додому, в свої сім'ї, до рідних і близьких", - повідомив політик.

За його словами, відповідно до першого етапу обміну, планується звільнення Донецьком і Луганськом 74 осіб, при цьому Україна готова звільнити 306 осіб.

"Більш того, в даний час встановлені 386 осіб, утримуваних на території України, яких розшукують ОРДО і ОРЛО. Встановлено і підтверджено на території невизнаних республік з 157 розшукуваних осіб 94 людини. Перший етап - обмін за формулою "306 на 74" - обумовлений тим, що українська сторона, відповідно до Мінських угод, де зафіксовано принцип "всіх на всіх", не може виконати його з урахуванням вимог чинного законодавства. І тому 80 чоловік (386 встановлених без 306 беруть участь в першому етапі обміну), тобто ті, хто залучається за особливо тяжкі злочини, а також ті, хто звинувачується в скоєнні злочинів, не пов'язаних з АТО, не можуть бути звільнені. Саме тому ми пропорційно запропонували Донецьку і Луганську звільнити 74 людини з 94 встановлених", - розповів Медведчук.

Також він заявив, що на темі обміну сьогодні спекулюють чимало осіб, які не мають ніякого відношення до переговорів. Лідер Громадського руху "Український вибір - Право народу" також додав, що Курт Волкер, як і інші представники США, не має ніякого відношення до переговорів з обміну, зазначивши, що їх участь для Донецька і Луганська була б як червона ганчірка для бика.

"Я повторюю: на території ОРДО і ОРЛО, де ми розшукуємо 157 осіб, встановлені не 87, чи не 88, а 94 людини! Але повернути, на жаль, сьогодні ми можемо тільки 74. Причини цього я вже пояснив. Хочу акцентувати на цьому увагу всіх: той, хто недбало і безвідповідально використовує цифри, завдає шкоди переговорному процесу", - підкреслив Медведчук.

Він додав, що Українська православна церква Московського патріархату на чолі з Блаженнішим Митрополитом Онуфрієм, а також Російська православна церква з 2014 року активно беруть участь в питаннях обміну та звільнення громадян по обидва боки лінії зіткнення на Сході України.

"І в зв'язку з цим я хочу висловити глибоку вдячність і подяку патріарху Кирилу за те, що він підтримав мою ініціативу і також звернувся до президента РФ з проханням провести цю гуманну, милосердну акцію. Я вдячний президенту Путіну, який після мого звернення до нього погодився посприяти і зв'язався з лідерами невизнаних республік. Результат цих переговорів вам відомий: Донецьк і Луганськ дали згоду на проведення обміну", - зазначив спецпредставник.

За його словами, в Україні рішення щодо обміну приймає виключно президент. Медведчук уточнив, що всі переговори з питання обміну і звільнення наших громадян з представниками і керівництвом ОРДО і ОРЛО, а також з керівництвом РФ він веде за дорученням президента України Петра Порошенка.

"Умови обміну, які були запропоновані мною 15 листопада - "306 на 74", - також були узгоджені з президентом України", - додав Медведчук.

Також лідер "Українського вибору" заявив, що буде робити все для того, щоб врегулювати конфлікт на Донбасі мирним шляхом, щоб зберегти територіальну цілісність України і провести обмін.

"Сьогодні, озираючись на пройдений шлях, на всі успіхи і поразки, на складності та випробування, я можу додати: "Завдання повернути всіх - місія здійсненна", - підсумував Медведчук.

Зараз ви читаєте новину «Медведчук назвав точні цифри по обміну утримуваними особами». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути