Ексклюзиви
вівторок, 30 січня 2018 12:44

Медреформа почала діяти

Медреформа почала діяти
Пацієнт сам обиратиме собі сімейного лікаря без прив'язки до прописки, а за його обслуговування медику платитиме держава. Фото: korupciya.com

Сьогодні, 30 січня, набув чинності закон "Про державні фінансові гарантії медичного обслуговування населення".

Про це інформує прес-служба МОЗ.

"Українці почнуть вибирати лікаря первинної допомоги (сімейного лікаря, терапевта, педіатра) і підписувати з ними декларації з квітня 2018 року. До цього часу підписання декларацій про вибір лікаря відбувалося у пілотному режимі", - ідеться в повідомленні.

У відомстві зазначили, що вже триває підготовка до створення Національної служби здоров'я України. Це національний страховик, який укладатиме договори із закладами охорони здоров'я та закуповуватиме у них послуги з медичного обслуговування населення. Очікують, що до липня НСЗУ буде утворена та розпочне роботу.

Також розпочався процес автономізації медзакладів – перетворення медичних закладів у комунальні некомерційні підприємства. У такому статусі вони зможуть укласти договори з НСЗУ та отримувати пряме фінансування за надані послуги з державного бюджету.

Для входження в реформу заклад первинної медичної допомоги має обрати медичну інформаційну систему (МІС) та підключитися до електронної системи охорони здоров'я, яка наразі працює в тестовому режимі, привести матеріально-технічне забезпечення закладу у відповідність до вимог.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Медична реформа: хто за що платитиме

19 жовтня Верховна Рада ухвалила законопроект про медичну реформу. За закон про державні фінансові гарантії надання медичних послуг та лікарських засобів проголосували 240 із 343 присутніх народних депутатів. У рамках реформи держава гарантує оплату послуг і лікарняних засобів, пов'язаних із наданням екстреної, первинної, вторинної, третинної і паліативної медичної допомоги. Оплачує медичну реабілітацію дітям до 16 років, забезпечує фінансовий супровід вагітності та пологів.

Зараз ви читаєте новину «Медреформа почала діяти». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути