четвер, 01 грудня 2016 11:00

Маринович: Єльцин був упевнений, що Україна сама попроситься у Союз

Маринович: Єльцин був упевнений, що Україна сама попроситься у Союз
Мирослав Маринович, правозахисник

1 грудня 1991 року для підтвердження прийнятого Верховною Радою у серпні Акта проголошення незалежності відбувся Всеукраїнський референдум. Одночасно відбулися перші вибори президента України.

Проголосували близько 32 млн громадян. Із них 90% - за незалежність. Першим всенародно обраним президентом став Леонід Кравчук.

За 25 років по тому незалежність на волевиявленні підтримали б 65% українців, згідно проведеного у серпні цьогоріч соціологічного опитування.

Було три елементи успіху референдуму, розповів в інтерв'ю Gazeta.ua учасник ініціативної групи "Першого грудня", правозахисник Мирослав Маринович.

Які ключові речі сформували такий високий рівень підтримки незалежності 1991 року?

- Передусім - популярність ідеї незалежності. Був Народний Рух і В'ячеслав Чорновіл. Всі відчували, що Радянському Союзу приходить кінець. Також це не могло статися без підтримки партійного апарату. Він теж хотів самостійності від революційного Єльцина. Прийняли рішення зробити незалежною Україну, аби зберегти свої позиції. Третім елементом консенсусу були донецькі шахтарі. Їхня підтримка ідеї незалежності виявилася дуже важливою.

Половина громадян не вважають сьогодні Україну справді незалежною державою.

- Я не такий песиміст. На підтвердження можу нагадати "драконівські" закони 16 січня 2014 року. Їх списали в Росії. А в Україні їх не сприйняли. У нас зовсім інші суспільні обставини. Це доказ того, що незалежність відбулася. Ми не такі, як Росія.

Однак, песимісти реагують на соціальні моменти. Треба, щоб українська незалежність відбулася у цьому вимірі. Стане краще, легше й заможніше жити в Україні — вони змінять думку.

Що можна назвати беззаперечним здобутком країни за 25 років?

- Релігійну свободу. У нас не спрацювали спроби одержавити релігію. Намагання Януковича запровадити російський варіант фаворитизму не мали успіху. Релігія дає не лише громадянські свободи, а й духовні. В Україні вона відокремлена від державного апарату, але не від духу людського. На Майдані були представники різних церков. Це — свідчення того, що в країні стало можливе співіснування релігій, які раніше ворогували. До незалежності цього не було.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Маємо скасувати промосковський закон про референдум - експерти

Кажуть, що пролита під час Революції гідності і війни з Росією кров - це відповідь на без зусиль отримані свободу і незалежність. Війна була неминуча? Якими ми вийдемо з неї?

- Напевно, неминуча. Росія спершу думала, що Україна тільки побавиться у незалежність, а потім впаде у той кошик, який вона підставить. Потрусить трішки — і яблучко впаде. Борис Єльцин був упевнений, що Україна за кілька років сама попроситься в Союз, без нього не виживе. А коли Путін усвідомив, що цього ніколи не станеться добровільно, настала потреба у військовій агресії. Для нього Росія без України не мислима.

Через війну ми втратимо цінні людські життя. Але отримаємо остаточну свободу, справжню незалежність. У людей є це відчуття, хоч багато з них досі живуть російськими моделями.

Зараз ви читаєте новину «Маринович: Єльцин був упевнений, що Україна сама попроситься у Союз». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути