четвер, 25 червня 2020 13:22

Малюська пропонує скасувати люстрацію комуністів

Малюська пропонує скасувати люстрацію комуністів
Міністр сказав про новий законопроєкт про люстрацію. Фото: Facebook-сторінка Малюськи

Міністр юстиції Денис Малюська виступає за те, щоб скасувати люстрацію чиновників Компартії і тих, які працювали за часів СРСР, а також застосовувати індивідуальний підхід для люстрації інших службовців.

Про це він заявив під час виступу у Конституційному суді щодо закону про очищення влади, повідомляє "Українська правда".

"Ті категорії, які зараз записані в законі про очищення влади, варто розділити на 3 групи.

Перша – люстрація чиновників Компартії і тих, які працювали за часів Радянського союзу. З часів Радянського Союзу спливло чимало років, і навіщо люструвати їх на 10 років, абсолютно не зрозуміло, не актуально й не обґрунтовано, баланс інтересів явно порушено. І є втручання держави у приватне життя без державно-публічно обґрунтованого інтересу.

Тому цю категорію осіб, на нашу думку, слід із закону виводити. Вони не мають бути за жодних підстав люстрованими, жодного державно-публічного інтересу тут немає", - сказав Малюська.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Венедіктова на 9 травня запостила прихильника окупації Криму і довірену особу Путіна

Водночас Малюська додав, що необхідно залишити під "автоматичною люстрацією" топчиновників, членів уряду і керівників адміністрації президента – тобто тих осіб, які "з імовірністю 99,9% впливали на формування державної політики в той час". Про це йдеться у законопроєкті.

До решти "абсолютної більшості" люстрованих чиновників, на думку Малюськи, потрібно застосовувати "індивідуальний підхід".

Новий законопроєкт про люстрацію передбачає створення спеціальної комісії, яка буде в індивідуальному порядку переглядати скарги люстрованих осіб і встановлювати в кожному конкретному випадку, чи той чи інший чиновник здійснювали "якісь дії, які сприяли чи допомагали узурпації влади Януковичем чи створювали небезпеку для основ безпеки чи правопорядку держави, чи іншим чином впливали на ті незаконні цілі, боротьба з якими була задекларована законом про люстрацію".

Закон "Про очищення влади" набув чинності у жовтні 2014 року. Документом забороняється обіймати високі посади на державній службі особам, які не менше одного року були на визначених законом посадах з 25 лютого 2010 року по 22 лютого 2014 року.

Заборона також стосується осіб, які працювали в Компартії, починаючи з посади секретаря районного комітету і вище. Які працювали на керівних посадах у комсомолі, були штатними працівниками чи негласними агентами КДБ.

Зараз ви читаєте новину «Малюська пропонує скасувати люстрацію комуністів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

5

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути