Ексклюзиви
вівторок, 31 грудня 2013 12:30

Майдан сприяє створенню української нації — експерт

Майдан сприяє створенню української нації — експерт
фото: vesti.ua

Використання насилля проти Майдану чи представників одного регіону проти іншого може роз'єднати країну. Про це в інтерв'ю "Газеті по-українськи" сказав директор Центру прикладних політичних досліджень "Пента" Володимир Фесенко.

"Росія спробує цим скористатися — наприклад, відновивши контроль над Кримом. Ми перебуваємо на кордоні двох цивілізацій — європейської та російської. Частина суспільства орієнтується на Європу, інша — на Росію. Політики цим користуються. У країнах, де сталі суспільства, немає відчутної різнорідності, триває боротьба з економічних чи соціальних питань, наприклад, податків. У нас молоде суспільство. Єдина нація поки що не склалася. Майдан сприяє її створенню. Європейська ідея об'єднує російськомовних та україномовних представників молоді, середнього класу, інтелектуалів", - зауважив політолог.

За його словами, заяви про розкол України на три частини — це скоріше лякалка.

"Зараз є Майдан, де багато людей мають європейські ідеали й хочуть жити не в совку. Уявимо ситуацію, що через півтора року на виборах перемагає знову нинішній президент. Якою буде реакція цієї частини суспільства? Одні скажуть: "Капець країні, їдемо за кордон". А інші подумають, чому б не жити окремо: "Якщо ми — менша частина України, яка хоче жити з Європою, а не з Донбасом та Кримом, які постійно голосують за цього Януковича, давайте відокремимося. Ви йдіть у свій Митний союз, а ми — в Євросоюз". Таке собі цивілізоване розлучення. Чехія зі Словаччиною розлучилися — все гаразд. От і в нас на хвилі розчарувань прихильників євроінтеграції може виникнути така ідея. Деякі поодинокі інтелектуали її висловлюють. Настрої можуть поширитися, якщо нинішній Майдан програє 2015 року", - зазначив Фесенко.

Зараз ви читаєте новину «Майдан сприяє створенню української нації — експерт ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

149

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути