четвер, 23 серпня 2018 19:48

Люстрація в Україні виявилася нульовою - Тягнибок

Люстрація в Україні виявилася нульовою - Тягнибок
Люстрація старих корумпованих чиновників була однією з вимог Майдану. Фото: Depo.ua

Закон про люстрацію написаний так, щоб не порушити інтереси нинішньої влади та її партнерів. Тому він виявився неефективним.

Про це сказав лідер ВО "Свобода" Олег Тягнибок в інтерв'ю Gazeta.ua.

"Після Революції гідності першим на стіл нашим партнерам по Майдану я поклав законопроект про люстрацію та оприлюднення списків агентів КДБ СССР, які були чи є на державних посадах в Україні. Він передбачав усунення від можливості претендувати на владу низки чиновників із оточення режиму Януковича, Партії регіонів, комуністів. Забороняв їм на найближчі 5 років займати посади не лише у виконавчій владі, а й у законодавчій. Якби ухвалили наш законопроект, Партія регіонів, яка перейменувала себе в "Опозиційний блок", і комуністи не мали б права брати участь у виборах 2014 року. Це було справедливо. Але тоді наші партнери сказали, що це занадто радикально, давайте пом'якшим ці норми", - пригадав Тягнибок.

Від запропонованого проекту закону залишилася назва "Про очищення влади", зазначив він.

"Виявилося, у наших партнерів були родинні зв'язки, бізнесові чи просто друзі. Вони в тому політикумі всі пов'язані. Як та руська Ванька-встанька: сьогодні він є владою, а завтра опозицією. У нас усе так і відбувається. Тому вони не пішли на закон про люстрацію, який пропонувала "Свобода".

За ініціативи громадськості ухвалили закон у серпні 2014 року. Але він був зовсім не той і ефект від нього нульовий. Пройшло чотири роки. Міністерство юстиції звітує, що під люстрацію потрапили 700 чи навіть 1000 осіб. Але це діловоди, які переносили папери з одного кабінету в інший. А причетні до знищення української нації, доведення українців до зубожіння залишилися при посадах. Хто втік - не потрапив під кримінальне переслідування", - констатував Тягнибок.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Нардеп від БПП пропонує допускати агентів КДБ і ГРУ до влади

Люстрація в Україні розпочалася 2014-го. Закон забороняє зайняття посад протягом 10 років особам, які в період з 25 лютого 2010-го до 22 лютого 2014 року терміном більше 1 року займали певні державні посади. Також люстрації підлягають особи, що перебували в Комуністичній партії СРСР, комсомольських організаціях, працювали в КДБ.

Зараз у люстраційному реєстрі Міністерства юстиції знаходяться 926 осіб. Їм заборонено займати державні посади.

Повний текст інтерв'ю з лідером ВО "Свобода" читайте на Gazeta.ua та в "Газеті по-українськи".

Зараз ви читаєте новину «Люстрація в Україні виявилася нульовою - Тягнибок». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути