вівторок, 08 грудня 2009 08:47

Люди Тимошенко поїхали у США за кредитом на $2 мільярди

Люди Тимошенко поїхали у США за кредитом на $2 мільярди

Президент Віктор Ющенко розповів, що прем"єр-міністр Юлія Тимошенко послала команду у Вашингтон отримати $2,3 млрд нового кредиту для розрахунків з Росією за газ. Проте, за його словами, нам потрібні не кредити, а ринкові умови забезпечення транзиту газу територією України до Європи.

Таку заяву глава держави зробив у понеділок ввечері в ефірі телеканалу ICTV.

Ющенко розкритикував газові домовленості між українським урядом і російською стороною. Він вважає, що вартість транзиту блакитного палива через Україну має бути вищою.

Ющенко нагадав, що після приїзду 19 січня 2009 року Тимошенко сказала, що Україна перемогла. За його словами, ще одна така перемога і не буде чим давати здачі.

"У рамках цієї домовленості досягнуто, що ціна російського газу для України є найбільшою у Європі. З січня Україна платить за газ $360. Німеччина - приблизно $170, у районі $190 Польща і Словаччина", - зазначив президент.

Він уточнив, що ціна була $420, але російська сторона великодушно сказала, що на 20% вони будуть відпускати газ дешевше.

"Це не перемога, це капітуляція", - наголосив Ющенко.

Він дивується, чому за останні три роки ціна газу піднялась утричі, але тариф на транзит залишився незмінним.

"Перший рік він повинен бути такий, але два наступних роки при уряді Тимошенко він мав рости відповідно до ціни на газ. 85% компонентів тарифу - це ціна на блакитне паливо. Якщо ціна на газ росте, то і тариф має автоматично рости. Ми маємо $1,7. Мінімальний європейський тариф - $5, максимальний - $12", - обурився глава держави.

Ющенко підкреслив, що підвищення ціни за транзит допомогло уникнути збитковості НАК "Нафтогазу".

"Якби 2009 року "Газпром" розрахувався з "Нафтогазом" за тарифом, який є, наприклад, у Словаччині, то отримали б приблизно $2,8-3 млрд. Якби ми працювали за тарифом, наприклад, Німеччини чи Австрії, "Нафтогаз" отримав би приблизно $5 млрд (40 млрд грн)", - розповів він, нагадавши, що збитковість "Нафтогазу" на 2009 рік, яку затвердив уряд, складає 33 млрд грн.

Gazeta.ua

Зараз ви читаєте новину «Люди Тимошенко поїхали у США за кредитом на $2 мільярди». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

4

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути