Ексклюзиви
понеділок, 15 жовтня 2007 10:43

Лукашенко запропонувала "Газпрому" прокачувати газ безкоштовно

 Президент Білорусі Олександр Лукашенко запропонував Росії відмовитися від будівництва газопроводу Nord Stream на користь другої гілки  газопроводу Ямал-Європа, що проходить через Білорусь. Натомість Мінськ запропонував Росії звільнити від податків транзит газу по території Білорусі на п"ять років. Про це пише газета "Комерсант".

Видання пише, що повернення Росії до проекту будівництва другої гілки  Ямал-Європа дозволить "Газпрому" заощадити на транзиті до 1,46 мільярда доларів. Наприкінці березня 2007 року заступник голови правління "Газпрому" Андрій Круглов говорив, що проект другої гілки  трубопроводу Ямал-Європа може бути включений у інвестпрограму 2008 року, проте він туди не потрапив.

По першій гілці трубопроводу Ямал-Європа зараз прокачується близько 33 мільярдів кубометрів газу на рік. Будівництво другої гілки  трубопроводу такої ж потужності ще не починали. Зате Росія вирішила почати будівництво трубопроводу Nord Stream, потужністю 27,5 мільярда кубометрів на рік. Вартість другої гілки  трубопроводу Ямал-Європа оцінюється в 2,5 мільярда доларів, а Nord Stream - в 7-12 мільярдів доларів. Але Nord Stream дасть "Газпрому" незалежність від країн, через які йде транзит газу до Європи, - України і Білорусі.

Видання "Час новин" відзначає, що свій виступ Лукашенко зробив після повідомлення про те, що ціна на газ на 2008 рік для Мінська складе 67 відсотків від європейської ціни, згідно раніше укладеному контракту. Таким чином, спроба Мінська поторгуватися з "Газпромом", для чого 11 жовтня до Москви приїжджала спеціальна делегація, не вдалася.

Газета "Відомості" нагадує, що 31 грудня 2006 року Білорусь погодилася на нову формулу розрахунку газових цін. У 2007 році вона складе 100 доларів за тисячу кубометрів газу, в 2008 році - 67 відсотків від середньоєвропейської ціни без транспортних витрат, в 2009 році - 80 відсотків, 2010 - 90 відсотків, а з 2011 року - 100 відсотковий перехід на європейський рівень ціни. Аналітики вважають, що у  2008 році ціна газу для Білорусі становитиме 168 доларів за тисячу кубометрів, пише Lenta.ru.

Зараз ви читаєте новину «Лукашенко запропонувала "Газпрому" прокачувати газ безкоштовно». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути