вівторок, 25 травня 2021 11:31

Лукашенко перетнув "червону лінію" - секретар РНБО

Лукашенко перетнув "червону лінію" - секретар РНБО
Україна солідарна з білоруським народом у його намаганні добитися справедливих виборів, заявив Данілов. Фото: @rnbou

Підняття в повітря для посадки рейсу Ryanair у Мінську бойового літака МіГ-29 білоруських збройних сил є проявом державного тероризму. Про це заявив секретар Ради національної безпеки й оборони України Олексій Данілов.

За його словами, авантюрне рішення посадити рейс могло призвести до катастрофи.

"Затримання 23 травня білоруського опозиційного журналіста Романа Протасевича в Мінську – це відвертий виклик усьому демократичному світові, нахабне нехтування міжнародними нормами й правилами.

Білоруська влада у своїх намаганнях придушити свободу слова перетнула чергову "червону лінію", і такі дії не можуть залишитися без відповіді. Рішення посадити пасажирський літак Ryanair у мінському аеропорту, без сумніву, було спланованою та продуманою спецоперацією, відповідальність за яку повністю несе Олександр Лукашенко.

Україна з тривогою спостерігає за розвитком ситуації в сусідній країні та солідаризується з білоруським народом у його намаганні добитися справедливих виборів і справжньої державної незалежності", - заявив Данілов.

"Авантюристичні рішення, які ухвалюються в умовах одноосібної диктатури, як показує авіаційна історія, призводить до масових людських жертв, як це було в ситуації з катастрофою рейсу MH-17 (2014 р.), збиттям українського Boeing 737 під Тегераном (2020 р.) тощо", - зауважив секретар РНБО.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Завтра Україна припиняє авіасполучення з Білоруссю

У неділю, 23 травня, пасажирський літак Ryanair позапланово приземлився в Мінську. Лайнер летів рейсом Афіни-Вільнюс. Пілоти подали сигнал тривоги, оскільки отримали повідомлення про вибухівку на борту. За наказом самопроголошеного президента Білорусі, диктатора Олександра Лукашенка пасажирський літак супроводжував білоруський військовий винищувач.

Після екстреної посадки літака затримали засновника білоруського опозиційного каналу Nexta – Романа Протасевича.

Литва стала першою країною ЄС, яка заборонила авіарейси через Білорусь.

Президент України Володимир Зеленський доручив уряду також зупинити авіасполучення.

Зараз ви читаєте новину «Лукашенко перетнув "червону лінію" - секретар РНБО». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути