вівторок, 21 серпня 2012 17:29

Луганськ не буде надавати регіональний статус російській мові

Луганськ не буде надавати регіональний статус російській мові
На Луганщині збільшать кількість годин навчання російській мові у школах області. Фото: vidomosti-ua.com

Луганська міська рада не буде надавати регіональний статус російській мові, оскільки таке рішення вже було прийнято депутатським корпусом попереднього скликання.

Про це повідомив прес-секретар мера Луганська Сергія Кравченка, депутат Луганської міської ради, Олександр Савенко.

Він зазначив, що у зв'язку з прийняттям Закону "Про основи державної мовної політики", депутати розглянуть, наскільки раніше прийняте рішення відповідає всім його положенням.

"Тобто і депутати, і юристи міськради повинні відпрацювати це питання. Якщо буде необхідність, то внесемо зміни до рішення", - сказав Савенко.

Він також повідомив, що з методами реалізації мовного закону міська рада буде визначатися 6 вересня на черговій сесії.

За словами голови обласної ради Валерія Голенка, подібне рішення облради щодо статусу російської мови в області прийнято в 2006 році, але було скасовано в судовому порядку.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Російська мова стала регіональною в Миколаєві

"Те рішення суд відмінив, але тепер нам непотрібно приймати окреме рішення про присвоєння регіонального статусу російській мові. Це і так мається на увазі в новому законі. Ми на сесії визначилися з методами реалізації Закону. Акти обласної ради будуть прийматися державною мовою або російською мовою та офіційно публікуватися на цих мовах, як і прописано в законі", - сказав Голенко.

За його словами, облрада ще не виробляла розрахунки у скільки бюджету обійдеться реалізація закону, однак Голенко стверджує, що сума буде невеликою.

"У нас і так в області була двомовність, вивіски і російською, і українською, якась документація, так що великих витрат не буде", - сказав Голенко.

Також він зазначив, що обласна рада дала доручення міським радам щодо збільшення годин навчання російській мові у школах області.

"Вони вже мають визначитися, виходячи з чисельності населення, носіїв мови української та російської, яка необхідність. Тобто ніхто вже зверху не буде вказувати, що тільки все повинно бути українською, всі ці питання визначають місцеві ради", - сказав Голенко.

Зараз ви читаєте новину «Луганськ не буде надавати регіональний статус російській мові». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

44

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути