вівторок, 16 квітня 2019 11:18

Луценко пояснив, чому Савченко з Рубаном на свободі

Луценко пояснив, чому Савченко з Рубаном на свободі
Судді не бажають виконувати свою роботу, каже генпрокурор Юрій Луценко. Фото: УНІАН

Судова система в Україні тяжко хвора. Про це у Facebook заявив генпрокурор Юрій Луценко, коментуючи звільнення з-під арешту нардепа Надії Савченко та її спільника Володимира Рубана.

"Справа Савченко - Рубана 28 січня 2019-го була направлена до суду з обвинувальним актом. Тому можна було б сказати, що вчорашнє рішення (тобто — його відсутність) про запобіжний захід на час судового процесу — виключна компетенція суду.

Але ряд останніх резонансних судових рішень, коли арешту уникають підозрювані у вбивстві та тероризмі, змушують визнати: судова система тяжко хвора", - написав генпрокурор.

Луценко назвав "3 причини".

"Причина перша — дозволені законом маніпуляції із безкінечними змінами адвокатів. У Савченко таких адвокатів (які то входили в процес, то залишали його) було 8 платних і 1 безоплатний від держави.

Законопроект для усунення цих зловживань давно лежить у ВР.

Причина друга — критично мала кількість суддів у судах. 40% незаповнених вакансій призводить до того, що відвід навіть 1 судді призводить до передачі справи до іншого суду.

"Футбол" зміни судів у справі Савченко — Рубана з каруселлю відводів на кожному етапі вражає: Верховний суд - Чернігівський районний - Чернігівський апеляційний - Верховний суд - Солом'янський районний - Київський апеляційний - Верховний суд - Київський апеляційний - Дарницький районний - Київський апеляційний - Броварський районний.

Причина третя — небажання окремих суддів виконувати свою роботу. Інакше як самоусуненням важко назвати самовідвод у цій справі тільки тому, що хтось із родичів судді проживає на окупованій території.

Ну і головне: звільнення з-під варти на підготовчому судовому засіданні зовсім не означає зняття обвинувачення. ГПУ наполягає на достатності доказів Савченко і Рубана в скоєнні злочинів. Впевнений, що завезення важкої зброї з так званої ДНР для обстрілу української столиці не залишиться безкарним", — заявив генпрокурор.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У справі Савченко достатньо доказів — Матіос

Надію Савченко та Володимира Рубана звільнили з-під варти в залі Броварського міськрайонного суду Київської області, оскільки опівночі з 15 на 16 квітня закінчився термін їхнього тримання під вартою.

Їх підозрюють у підготовці замаху на життя президента, прем'єр-міністра, членів уряду, народних депутатів, повалення конституцій­ного ладу. Вони нібито змовилися з ватажками ДНР Олександром Захарченком та Олександром Тимофєєвим. Після того, за версією слідства, в окупованих Макіївці, Горлівці й Донецьку купили зброю.

Зараз ви читаєте новину «Луценко пояснив, чому Савченко з Рубаном на свободі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути