Ексклюзиви
вівторок, 22 січня 2019 08:31

Луценко окреслив роль Кучми у вбивстві Гонгадзе

Луценко окреслив роль Кучми у вбивстві Гонгадзе
Через тривале розслідування тіло Гонгадзе 16 років лежало в морзі. Фото: Цензор.НЕТ

Слідство не має доказів причетності другого президента Леоніда Кучми до вбивства журналіста Георгія Гонгадзе. Однак саме він створив диктаторську систему, яка дозволила цей злочин.

Таке переконання висловив генпрокурор Юрій Луценко в інтерв'ю Дмитру Гордону.

"У мене немає зараз юридичних доказів того, що особисто Кучма давав команду на знищення Гонгадзе. На жаль, майор Мельниченко так і не здав оригінали аудіо з записуючих пристроїв і сам не співпрацює зі слідством. Без цього юридичне рішення долі Кучми неможливе. Але я вважаю, що Кучма винен у тому, що створив атмосферу, у якій невдоволення президента вловлювалося оточенням і набирало характеру, хто швидше знищить ворога керівника еліт - диктатора. Саме це я ставлю йому в провину", - сказав Луценко.

Він висловив переконання, що "плівки Мельниченка" - це операція ФСБ проти Кучми, який заявив про курс країни на НАТО.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: В мережі з'явилися унікальні кадри з Георгієм Гонгадзе

Журналіст Георгій Гонгадзе зник у Києві 16 вересня 2000 року. У листопаді того ж року в лісі Київської області знайшли його обезголовлене тіло.

У 2000 році екс-майор управління держохорони Микола Мельниченко оприлюднив записи з кабінету Кучми, які свідчили про причетність президента до вбивства журналіста Георгія Гонгадзе.

15 березня 2008 року Апеляційний суд Києва визнав винними в убивстві Гонгадзе трьох екс-працівників Департаменту зовнішнього спостереження МВС України – Валерія Костенка, Миколу Протасова й Олександра Поповича. Суд позбавив їх волі на термін від 12 до 13 років. У січні 2013 року суд засудив до довічного ув'язнення колишнього начальника департаменту зовнішнього спостереження МВС Олексія Пукача за вбивство журналіста.

Замовники вбивства досі не встановлені.

Зараз ви читаєте новину «Луценко окреслив роль Кучми у вбивстві Гонгадзе». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути