пʼятниця, 09 лютого 2018 01:07

Ложкіна терміново вивели з інвестради через розслідування про відмиванням грошей — ЗМІ

Ложкіна терміново вивели з інвестради через розслідування про відмиванням грошей — ЗМІ
Петро Порошенко і Борис Ложкін. Фото: Главком

Головний економічний радник президента України Петра Порошенка Борис Ложкін був виведений із Національної інвестиційної ради через кілька годин після того, як журналісти телеканалу Al Jazeera попросили у політиків коментар з приводу продажу United Media Holdings (UMH) в 2013 році.

Про це йдеться у статті на сайті Al Jazeera.

Журналісти стверджують, що Порошенко та Ложкін під час продажу UMH отримали десятки мільйонів доларів від олігарха Сергія Курченка, який відігравав ключову роль у злочинній схемі режиму Віктора Януковича.

Австрійські правоохоронці розслідували транзакцію в розмірі 130 мільйонів доларів, яка стала частиною угоди, підозроючи, що ці гроші були отриманні внаслідок відмиванні грошей. Пізніше вони закрили справу, заявивши, що не отримали жодних доказів того, що "гроші були брудними", частково через те, що не отримали жодної інформації від своїх українських колег.

Але журналісти Al Jazeera стверджують, що мають у своєму розпорядженні документ, який показує, що гроші, які сплачувалися за купівлю UMH, були отримані з позики, забезпеченої вкраденими активами.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Порошенко позбавив посади Ложкіна

Журналісти стверджують, що позику забезпечив Курченко.

"Курченко виставив $50 млн як заставу за цим кредитом. Однак раніше секретний український судовий наказ, оприлюднений Al Jazeera в січні, показав, що гроші були проведені через три кіпрських компанії, які були частиною величезної "злочинної організації" в рамках справи Януковича", — пишуть журналісти.

Al Jazeera наголошує, що майже третина грошей, які Ложкін і його інвестори отримали від продажу UMH, мали незаконне походження.

"Не можна припустити, що продавці знали про сумнівну заставу кредиту, зроблену Курченком, але існують питання про те, чи на той час було проведено належну перевірку", - йдеться у розслідуванні.

Також Al Jazeera стверджує, що Петро Порошенко володів 3% у компанії UMH на момент її продажу Курченку, хоча президент раніше заявляв, що продав свою частку за декілька місяців до угоди. Якщо це так, то Порошенко від продажу UMH отримав $ 15 мільйонів, пише Al Jazeera.

Речник Порошенка у коментарі Al Jazeera заявив, що Порошенко не володів часткою UMH на момент продажу, тож не отримував ніяких коштів від угоди.

7 лютого стало відомо, що Петро Порошенко вивів з Національної інвестиційної ради Бориса Ложкіна. Ложкін на своїй сторінці у Facebook написав, що хоче зосередитися на власному бізнесі.

Зараз ви читаєте новину «Ложкіна терміново вивели з інвестради через розслідування про відмиванням грошей — ЗМІ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути