пʼятниця, 09 вересня 2011 18:48

"Лівія може повторити долю Сомалі"

"Лівія може повторити долю Сомалі"

Лівії слід боятися не так Муаммара Каддафі, як розколу в суспільстві та новій владі. Таку думку у журналі "Країна" висловив російський геополітик Федір Лук'янов.

"Як будь-який диктатор, Каддафі сильно переоцінює готовність співвітчизників боротися й помирати за нього. Та й людські ресурси, які він має, невеликі. Те, що єднало людей усі ці місяці, уже фактично досягнуто. Разом їх уже нічого не тримає", - наголосив він.

На початок осені війська Муаммара Каддафі контролювали лише кілька міст на заході Лівії. Нова влада, легітимність якої визнали понад 40 держав, пропонує їм добровільно здатися до 10 вересня. Повстанці вже святкують перемогу над режимом диктатора.

Однак спокій у країні не настав. Між племенами, що брали участь у повстанні, виникають суперечки за здобуті під час війни землі. Деякі з них не визнають Національну перехідну раду – лівійський тимчасовий уряд. Темношкіре населення розстрілюють тільки тому, що серед найманців Каддафі були негри.

Війна проти режиму полковника може перерости в громадянську, хоча Національна перехідна рада заперечує будь-яку її можливість. Урядовці виділили два роки на впровадження демократії в країні. За цей час планують укласти конституцію й виборче законодавство, обрати парламент.

"У Лівії немає ніякої традиції демократичного управління. Більше того, не існує політичної інфраструктури - виборчого законодавства, партій, а головне - розуміння того, як ця система функціонує. В Єгипті чи Тунісі це в рази краще розвинуто. Але й там до виборів парламенту чи становлення чогось, що хоч віддалено нагадуватиме демократію, ще далеко. Про Лівію годі й казати", - зауважив Лук'янов.

Геополітик підкреслив, що, як правило, падіння диктатури, що скріплювала країну, призводить до потрясінь і хаосу.

"Географічно найближчий приклад - Сомалі. Багато хто боїться, що тамтешній сценарій із фактичним руйнуванням державності повториться в Лівії. Інший приклад - Афганістан у 1992-1995 роках, від падіння радянського режиму до приходу талібів. Тоді моджахеди показали повну нездатність створити стійку систему управління. Те ж може бути і в Лівії", - наголосив він.

Про сьогоднішні проблеми у Лівії Федір Лук'янов розповідає у новому номері журналу "Країна" № 34 (87) за 9 вересня 2011 року.

 

Журнал можна купити у точках продажу преси за ціною 9 гривень.

Передплату на журнал "Країна" можна оформити у будь-якому поштовому відділенні України. Передплатний індекс - 37278. Вартість передплати на місяць — 28 грн.

 

Зараз ви читаєте новину «"Лівія може повторити долю Сомалі"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути