четвер, 26 серпня 2010 13:54

Литвин пояснив, навіщо "регіонали" хочуть пустити на вибори новачків

Литвин пояснив, навіщо "регіонали" хочуть пустити на вибори новачків

На сьогоднішній день в Раді зареєстровано три законопроекти стосовно місцевих виборів.

Про це на прес-конференції заявив спікер Верховної Ради Володимир Литвин.

"В окремих місцях вони (законопроекти ) перегукуються. Я маю вам сказати, що розгляд цього питання, насамперед, зумовлений не необхідністю вирішення правових колізій, а лежить у політичній площині, оскільки ніякого наступу на права громадян і наступу на права політичних партій немає", - заявив Литвин.

Він запропонував усім, хто виступає з критичними заявами з приводу прийнятого закону про місцеві вибори, прочитати чинний закон України про політичні партії, відповідно до якого після реєстрації політична партія протягом 6 місяців повинна зареєструвати партійні осередки в містах, районах, областях.

Спікер також зазначив, що цей же закон передбачає і необхідність повідомити про створення таких партійних осередків протягом року.

Литвин також переконаний, що основною причиною, з якої було запропоновано скликати позачергову сесію, є бажання "припинити політичні обвинувачення, що уже винесені за межі країни".

За словами спікера, у законопроекті про внесення змін у закон про місцеві вибори, запропонованому лідером фракції Партії регіонів Олександром Єфремовим, пропонується розширити можливості участі партій у формуванні і роботі виборчих комісій для того, щоб уникнути обвинувачень у тім, що тільки парламентські партії "узяли на себе місію" підраховувати голоси на місцевих виборах.

Ще одним питанням, що даний законопроект пропонує врегулювати, є норма, що стосується 365 днів реєстрації партії, як основної умови для її участі в місцевих виборах.

"Про інші питання сьогодні ніхто не говорить. Щодо блоків: зважаючи на все, ця ідея наказала довго жити - уже немає таких ініціатив. І щодо мерів - також мовчання", - сказав Литвин, додавши, що на даний момент мери основних великих міст "уже приписалися до тих чи інших політичних сил".

Він також відмовився робити прогнози щодо ймовірної кількості "тушок".

Нагадаємо, що чинним законом про місцеві вибори передбачена заборона на участь у виборах організаціям, які зареєстровані за рік до дня голосування.

У свою чергу екс-спікер Ради Арсеній Яценюк заявив, що оскаржить документ. Серед противників документу є і віце-прем"єр Сергій Тігіпко.

Позачергову сесію Ради заплановано на 30 серпня.

Інтерфакс-Україна

Зараз ви читаєте новину «Литвин пояснив, навіщо "регіонали" хочуть пустити на вибори новачків». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути