неділя, 15 листопада 2009 11:49

Литвин звинуватив Тимошенко у порушені Конституції

Литвин звинуватив Тимошенко у порушені Конституції
Прем"єр Юлія Тимошенко не налаштована на ухвалення парламентом держбюджету-2010.

Про це заявив спікер Володимир Литвин в ефірі телеканалу Інтер, коментуючи прийняття урядом постанови про заходи щодо забезпечення виконання держбюджету та місцевих бюджетів у 2010 році.

"Я не згоден, що Кабмін прийняв постанову, яка буде регулювати державні витрати з наступного року", - зазначив спікер.

"Сам факт прийняття такої постанови свідчить про те, що прем"єр не налаштована на те, щоб Верховна Рада прийняла держбюджет", - підкреслив Литвин.

"Я розумію, що якщо б така постанова з"явилася 25-го грудня - це було б очевидно, що парламент не приймає держбюджет", - заявив він.

Спікер зазначив, що "ця постанова порушує Конституцію, бюджетний кодекс, рішення Конституційного Суду і ряд діючих законів"

"Я пояснював прем"єру, і я так зрозумів, що прем"єр розуміє, що Верховна Рада повинна розглянути свої висновки, свої рекомендації, свої висновки, проголосувати їх", - зазначив Литвин.

"У той же час ми повинні звернути увагу уряду на те, що бюджет необхідно привести у відповідність до чинного бюджетного кодексу, а не того, який президент ветував", - заявив він.

"Виключити з держбюджету внесення змін у діючу законодавчу базу, що забороняється Конституцією і рішеннями КС. І, нарешті, перечитати бюджет з урахуванням того, що набирають чинності нові підвищені соціальні стандарти", - сказав спікер.

11 листопада на зустрічі з послами країн "Великої вісімки", країн Євросоюзу і представниками Єврокомісії в Україні прем`єр-міністр України Юлія Тимошенко заявила, що Кабінет міністрів погодив з Міжнародним валютним фондом принципи фінансування в 2010 році у разі неприйняття Верховною Радою державного бюджету на 2010 рік.

"Ми відпрацювали з фахівцями Міжнародного валютного фонду підходи до того, як виконувати бюджет в 2010 році, щоб не порушувати, по-перше, закони України, а по-друге, фінансові баланси, які можуть забезпечувати життєдіяльність країни. І саме на основі нашої спільної роботи ухвалено постанову уряду, яка, відповідно до чинного Бюджетного кодексу, забезпечує фінансування усіх витрат в 2010 році до моменту ухвалення бюджету на 2010 рік", - сказала Тимошенко.

Прем`єр пояснила, що механізми бюджетного процесу є щомісячним фінансуванням витрат обсягом 1/12 частини чинного бюджету на 2009 рік.

"Зараз цю постанову ухвалено, її підтримують фахівці Міжнародного валютного фонду і, власне кажучи, ми готові до того, щоб, незважаючи на всі політичні протистояння, спокійно почати 2010 рік", - підкреслила Тимошенко.

За матеріалами: УНІАН, Українська правда.

Зараз ви читаєте новину «Литвин звинуватив Тимошенко у порушені Конституції». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

10

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути