понеділок, 21 травня 2012 15:21

КВУ: Закордонні округи повинні мати своїх мажоритарників

КВУ: Закордонні округи повинні мати своїх мажоритарників
За словами Черненка, 55 тисяч українців Придністров'я легко можуть вибрати київського мажоритарника. Фото: ogo.ua

Під час парламентських виборів Україні слід перейняти світову практику й створити закордонні округи зі своїми кандидатами в народні депутати.

Таку думку висловив під час веб-конференції Олександр Черненко, голова правління Комітету виборців України.

"Те, що громадяни України, які проживають за кордоном не матимуть можливості голосувати по мажоритарній складовій безперечно є порушенням конституційних прав виборців, – говорить політолог. – Адже Конституція каже, що всі громадяни України мають однакові виборчі права. Тут замкнене коло. З одного боку гарантії Конституції, з іншого – ця змішана система, яка ускладнює, а то й взагалі робить неможливою реалізацію цього права".

Водночас голова КВУ не розуміє, чому закордонний виборець повинен голосувати за київського, львівського чи донецького мажоритарника.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Черненко: "Cьогодні нарізка округів в Україні далека від ідеальної"

"Тим більше за тим законом було записано, що закордонні виборчі дільниці рівномірно розподіляються між київськими округами. А як їх рівномірно розподілити? Приміром, у нас є дільниця в Малайзії, де 44 виборці, і є дільниця в Кишиневі, де голосує все Придністров'я – це 55 тис. виборців. До одного київського округу малайзійська дільниця приєднається, до іншого кишинівська. А для перемоги на виборах потрібно приблизно 40 тисяч голосів. Виходить, що 55 тисяч українців Придністров'я легко можуть вибрати київського мажоритарника. Тому КС зняв одну проблему, але створив ще більше", – зазначив Черненко.

Він також окреслив найефективніший, на його думку, спосіб вирішення цієї проблеми.

"Є світова практика, коли створюються закордонні округи, на яких є свої мажоритарники. Умовно 450 тисяч українських закордонних виборців можна поділити на три округи, які матимуть своїх кандидатів. Наприклад, в Італії є три депутати парламенту, яких обирають італійці, що знаходяться за кордоном", – зауважив політолог.

Зараз ви читаєте новину «КВУ: Закордонні округи повинні мати своїх мажоритарників». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути