Ексклюзиви
пʼятниця, 25 вересня 2020 11:29

Кумівство поширилося в Раді попри обіцянки Зеленського - ЗМІ

Кумівство поширилося в Раді попри обіцянки Зеленського - ЗМІ
Нардепи від "Слуги народу" призначили родичів своїми помічниками. Фото: УНН

15 народних депутатів від "Слуги народу" призначили своїх та президента Володимира Зеленського родичів помічниками. Перед виборами глава держави обіцяв викорінити кумівство.

Про це йдеться в розслідуванні програми "Схеми".

Найоригінальніше цю ситуацію прокоментував депутат Микола Тищенко (кум глави Офісу президента Андрія Єрмака. - Gazeta.ua).

"В Україні це наша національна ідея (кумівство., - Gazeta.ua). Усі куми. Адже в нашій православній слов'янській історії так прийнято, що ми всі друзі навіть не через 5-те рукостискання, а через 2-ге. Такого не може бути апріорі в Україні. У нас усі куми".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Монобільшість у Раді налічує 246 депутатів - Разумков

Журналісти "Схем" зʼясували, що помічницями на громадських засадах (неоплачуваних. - Gazeta.ua) стали дружини братів-депутатів Стефанчуків.

Дружина першого віцеспікера ВР Руслана Стефанчука Марина допомагає депутату Данилу Гетманцеву.

Оксана Музика-Стефанчук стала помічницею свого чоловіка, нардепа Миколи Стефанчука. Він раніше розповідав, що "головне, щоб дружина і чоловік не були в прямому підпорядкуванні". У цьому випадку "тут швидше співпраця".

Нардепка Людмила Буймістер призначила своїм помічником на громадських засадах чоловіка. А в депутатів Юрія Корявченкова ("Юзік" із "Кварталу 95". - Gazeta.ua) та Ігоря Василіва помічницями стали їхні дружини.

У Олександра Санченка помічник – його батько.

У нардепів Олександра Скічка, Миколи Кириченка, Богдана Яременка, Ігоря Копитіна - брати.

Брат Копитіна згадувався на сайті парламенту також і як радник підкомітету з питань оборонної промисловості і технічної модернізації Комітету з питань національної безпеки, оборони та розвідки. Комітет очолює Ігор Копитін, який заперечував факт працевлаштування брата. А через кілька днів повідомив, що звільнив брата з посади помічника.

У Георгія Мазурашу помічником на громадських засадах працює брат, з яким, як він каже, "хрестив дітей".

"Ми не вирішуємо якихось там справ – в тому контексті негативному, в якому в нас сприймають кумівство", - зазначив він для "Схем".

Деякі з родичів нардепів стали помічниками на постійній основі (отримали зарплату і премії. - Gazeta.ua).

Чоловік депутата Марини Нікітіної, якого вона призначила своїм помічником у парламенті, отримував зарплату з держбюджету протягом пів року. Згідно з документами Ради, загалом вийшло близько 95 тис. грн. У березні 2020-го Нікітіна попросила його звільнити з цієї посади.

"Після обрання депутатом Володимир Тимофійчук попросив призначити помічником його родича і встановити для нього заробітну плату в 24 тис. грн. У Нацагентстві щодо запобігання корупції виявили, що депутат "діяв в умовах реального конфлікту інтересів", тепер цю справу розглядає Печерський районний суд Києва", - йдеться в розслідуванні.

Депутат Максим Березін попросив призначити своєму брату-помічнику зарплату у сумі 48 тис. грн. Згодом Березін цю заяву відкликав, а в коментарі журналістам заявив, що "бути помічником на громадських засадах не є порушенням закону".

Заступник голови фракції "СН" Юрій Кисіль просив підвищення зарплати і призначити премії для свого помічника — сина першого помічника президента Сергія Шефіра.

Більшість опитаних депутатів вважають, що їхні родичі отримали посади помічників завдяки своєму професіоналізму.

Олександр Санченко, який призначив своїм помічником батька, підкреслив, що "кумівство – коли береться хтось, хто некомпетентний".

Олександр Скічко розповів, що його брат-помічник має три вищі освіти і періодично консультує його з питань економіки.

Микола Кириченко заявив, що негативно ставиться до кумівства у владі. Але в призначенні брата своїм помічником нічого поганого не бачить.

"Ну, рідний брат, ви ж самі розумієте. Він сам займається бізнесом, я не прив'язаний до нього".

17 вересня Верховна Рада ухвалила закон, який забороняє близьким родичам ставати помічниками-консультантами депутатів.

Зараз ви читаєте новину «Кумівство поширилося в Раді попри обіцянки Зеленського - ЗМІ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути