Ексклюзиви
понеділок, 01 червня 2020 22:57

Кулеба про водопостачання в Крим: "Повну відповідальність за ситуацію на півострові несе окупант"

Кулеба про водопостачання в Крим: "Повну відповідальність за ситуацію на півострові несе окупант"
Очільник МЗС Дмитро Кулеба нагадав про міжнародне право.

Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба прокоментував тему водопостачання в окупований Росією Крим.

В ефірі програми "Свобода слова на ICTV" на репліку ведучого "Можлива ескалація на півдні України через водопостачання до Криму. Бо там ситуація цього року обіцяє бути критичною. Чи надходили до вас якісь сигнали з приводу цього?" Кулеба відповів:

"Ми уважно стежимо за подіями, які відбуваються на Кримському півострові. Безумовно, ситуація там, я б навіть сказав, більше ніж критична. І немає жодних інструментів її вирішення з точки зору держави-окупанта Російської Федерації. Але ми не плануємо допомагати Росії вирішувати її проблеми як окупанта.

Я наголошую, що відповідно до міжнародного права повну відповідальність за ситуацію на окупованому півострові несе держава-окупант".

"Путін може вдатися до будь-яких дій. Він це показав 2014 року. Але ми і наші партнери так само знаємо, що спроба карколомної, швидкої війни Росії була здійснена саме тоді, 14 року на сході. Однак вона завершилася провалом. Росія не досягла своїх первинних цілей тієї агресії, яку вона розпочала.

Маємо розглядати всі сценарії розвитку, утім Україна налаштована на врегулювання конфлікту дипломатичним шляхом. Водночас наші Збройні сили мають достатньо сили для того, щоб відбити напад агресора", - сказав Кулеба.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Через 16 років після підписання договору про дружбу Росія вдерлася в Україну

Також міністр заперечив загрози втрати Україною підтримки з боку США.

"Українсько-американські стосунки є незалежно від погоди. Тут завдання дипломатів полягає у тому, щоб якомога менше хмарилося і було більше сонця і тепла.

Сьогодні президент України дав інтерв'ю одному з британських видань, де дуже чітко артикулював позицію України: ми не хочемо і не дозволимо втягнути себе у внутрішньополітичне з'ясовування стосунків у США. Це їхня демократія, вони мають із цим розібратися. Ми насамперед цінуємо і покладаємося на співробітництво з США загалом, незалежно від внутрішньополітичної ситуації в цій країні", - сказав він.

Водночас міністр з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій Олексій Резніков щодо водопостачання в Крим сказав: "Якщо вони (російський окупант. - Gazeta.ua) звернуться до офіційного Києва, відповідь буде дуже проста: "Звільняйте окупований Крим, звільняйте окупований Донбас, забирайте свої війська з території України і ми відновимо водопостачання для громадян України у вільному Криму".

Раніше експосол США в Україні Джон Гербст порадив українській владі дотримуватися політики припинення постачання води до окупованого Криму.

Зараз ви читаєте новину «Кулеба про водопостачання в Крим: "Повну відповідальність за ситуацію на півострові несе окупант"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути