вівторок, 29 квітня 2014 11:42

Хто стане віце-прем'єром з питань Криму?

Хто стане віце-прем'єром з питань Криму?

Серед претендентів і Москаль , і Миримський ...

Минулого тижня о. і . Президента Олександр Турчинов в залі Верховної Ради оголосив новину про те, що найближчим часом в Уряді буде введена спеціальна посада міністра чи віце -прем'єр- міністра, який опікуватиметься питаннями Криму та кримчан з українськими паспортами.

Цього ж дня Верховна Рада України проголосувала і ухвалила в другому читанні Закон України "Про забезпечення прав і свобод громадян на тимчасово окупованій території України" (далі - Закон про окуповані території - Ред.). Документ передбачає створення в 15 - денний термін спеціального органу виконавчої влади, який би взяв на себе вирішення "кримських питань". І хоча Закон ще не набув законної сили, експерти вже активно обговорюють цю ініціативу і навіть можливих кандидатів на посаду керівника такого відомства.

Варто відзначити , що більшість політологів та народних депутатів з самого початку підтримують ідею його створення, розуміючи, що кримчани , які відмовилися від російського громадянства опинилися "між небом і землею".

Вони зазнають суттєвих незручностей та утисків, проте нова українська влада зосередилася виключно на проведенні антитерористичної операції на Сході країни. Складається враження, що офіційний Київ не чує про проблеми півострова.

Наприклад, про те, що там виникли проблеми з водопостачанням, енергоносіями та забезпеченням електроенергією...Кримчани також нарікають, що не мають доступу до українських банків. Як відомо, щоб зняти кошти з депозитних рахунків чи отримати соцвиплати тепер доводиться їхати на материкову частину України.

Більше того, зважаючи, що Крим визнано окупованою територією, мешканці півострова з українським громадянством не зможуть взяти участь у виборах Президента власної країни, запланованих на 25 травня.

Не в кращій ситуації опинилися і місцеві підприємці, які зважаючи на особливий теперішній статус АРК, позбавлені права вести господарську діяльність.

Звісно, українську владу зараз можна виправдати...Мовляв, Схід країни опинився на порозі громадянської війни і це на сьогодні найважливіша проблема для Уряду... У такому випадку виникає логічне питання : так Україна таки змирилася з анексією АРК ?

Якщо об'єктивно вивчити суть цієї проблеми , то в інтересах наших громадян в Криму за останній час не було зроблено нічого. Хоча саме зараз вирішальною має стати підтримка держави. Вона не лише сприяла б збереженню цілісності країни, а й утверджувала б позицію кримчан, які відважилися за таких непростих обставин зберегти українське громадянство.

На думку політолога Тараса Березовця, збереження економічної присутності України в Криму є запорукою швидшого повернення цього регіону до складу нашої країни.

"Це також запорука того , що багато українців в Криму відмовляються від російського громадянства. Вони хочуть залишитися з Україною. Щоб зберегти цю лояльність людей треба підтримувати їх. Зокрема, соціальними гарантіями: виплатами при народженні дитини, збереженням різних патентів і прав на економічну діяльність", - вважає він. З такими тезами складно сперечатися. Проте, коли від тебе свідомо відмовляються, то силою милим не будеш.

Тому ініціатива влади ввести посаду віце -прем'єр-міністра з питань Криму - це та "соломинка потопельника", за яку треба хапатися, щоб довести кримчанам, що Україна від них не відмовилася.

Як зазначалося раніше, більшість політиків та експертів солідарні в цьому питанні. Звісно, є і противники, проте їх небагато , але для об'єктивності з їхніми аргументами теж варто ознайомитися.

Народний депутат України Вадим Колесніченко, наприклад, вважає , що доцільність такого призначення дорівнює нулю, а сама ініціатива схожа на нісенітницю .

"А чому не прийняли рішення створити міністерство у справах космосу, у справах "зелених чоловічків", у справах інопланетян? Це абсурдно" - вважає політик. Він мотивував свою позицію тим, що українська сторона не зможе приймати жодних рішень на території РФ.

"Якщо Ви спостерігаєте за світовим співтовариством, за змістом Женевських угод - з Кримом давно всі погодилися. Це російська сторона - територія Російської Федерації. А якщо є посадова особа (віце-прем'єр-міністр, - Ред.), то хіба вона повинна ухвалювати якісь рішення на території Російської Федерації?" - запитує Вадим Колесніченко.

На відміну від нього, в . о. заступник голови Адміністрації Президента Андрій Сенченко, коментуючи наміри уряду призначити віце-прем'єр-міністра з питань Криму, зазначив, що такий чиновник в першу чергу повинен виконувати координуючу роль між існуючими в Україні міністерствами і відомствами. Зокрема, для вирішення нагальних проблем кримського населення, підприємництва , сільського господарства і т. д.

Всі експерти, аналізуючи дану ініціативу, сходяться на тому, що зайняти пост віце -прем'єра з питань Криму має людина, яка добре знає специфіку регіону та його економічні особливості.

Зокрема, глава Українського союзу підприємців і промисловців Анатолій Кінах не виключає, що така людина має бути максимально віддалена від політики та орієнтуватися в міжнародних стандартах і принципах роботи.

Екс-глава Меджлісу Мустафа Джемілєв солідарний з Анатолієм Кінахом у тому, що віце -прем'єр в умовах гострої конфліктної ситуації повинен бути фігурою аполітичною, щоб не посилювати у регіоні і без того гостру політичну та соціальну кризу. Лідер татарського народу має власне бачення стосовно кандидатів на цю посаду, але поки що відмовився називати прізвища потенційних претендентів.

Водночас експерти не зовсім поділяють кадрову політику Мустафи Джемілєва. Зокрема, низка експертів вважають, що від України потрібна людина, яка стане миром , а не подразником в Криму. Аналітики не виключають, що Росія не стане вести діалог з Мустафою Джемільовим або Рафатом Чубаровим, які візьмуться представляти інтереси не лише кримсько-татарського народу, а й українців. Тим паче, що ці люди вже давно стали професійними політиками.

І нарешті щодо головної інтриги кадрових призначень. Серед можливих претендентів на посаду віце-прем'єр-міністра з кримських питань в урядових кулуарах називають імена Геннадія Москаля , Олександра Лієва, Лева Миримського, Олексія Стародубова і Сергія Копитова .

Так чи інакше, але розмови "офф- рекордс" з людьми з оточення Арсенія Яценюка дають зрозуміти, що зараз найбільш імовірною кандидатурою на посаду віце-прем'єр-міністра з питань Криму є Олексій Стародубов.

А тепер по порядку...

Геннадій Москаль був головним міліціонером Криму. Це дає всі підстави називати його людиною, яка знає регіон. Проте пан Геннадій вже давно став одіозним політиком. Він представляє політичну силу, яка зараз знаходиться при владі і яку в РФ при кожній нагоді називають нелегітимною. Крім того, треба зважати, що розслідування кримінальних справ та вирішення соціальних проблем населення лежить у різних площинах.

Олександр Лієв був міністром туризму Криму. Працював в команді В.Джарти , чим, якщо вірити його висловлюванням , дуже пишається. Будучи членом кримського уряду, виступав за широку автономію півострова в Україні, а в часи Майдану називав гнів людей виправданим. ЗМІ його давно охрестили "економістом Куніцина". Свого часу Олександр Лієв головував у Севастопольському міському територіальному відділенні Антимонопольного комітету України .

Проте в урядових кулуарах шанси кримського екс-міністра посісти посаду віце-премєр-міністра оцінюють як дуже низькі.

Крім того, у квітні кримська влада зробила його не в'їзним. Олександр Лієв був змушений переїхати до Києва. Якщо компромісу у цьому питанні не буде знайдено, то до обговорення його призначення вже не повернутися.

Ще одним кандидатом на цю посаду називають Лева Миримського - відомого кримського мільйонера, який (якщо вірити джерелам - Ред.) від такої пропозиції відразу відмовився.

Також в уряді не виключають, що відомство з кураторства кримських питань може очолити Сергій Копитов. Кандадитура цілком реальна. Колишній міністр фінансів в уряді Могильова, який пройшов до цього довгий шлях чиновника різних рівнів в різних сферах діяльності. Його, напевно, можна назвати найдосвідченішим з усіх претендентів на цю посаду. Проте є одне "але". Таке призначення потрапить під шквал критики як представників "Батьківщини", так і "Свободи". Партійно-квотний принцип формування урядових команд поки ще ніхто не відміняв.

Найбільше шансів зайняти цю посаду має наразі Олексій Стародубов. Він працював в кількох кримських урядах. За освітою юрист і економіст, безпартійний, не має відношення до великої політики і не був замішаний у жодному корупційному скандалі. Протягом декількох років очолював Агентство регіонального розвитку Автономної Республіки Крим, тобто знає економічну специфіку кримського регіону, що дає його кандидатурі великі преференції серед інших претендентів на цю посаду.

На бік цієї кандидатури схиляється більшість експертів та політиків.

Хто ж насправді стане віце-прем'єр-міністром з питань стане відомо найближчим часом.

Проте, кому б не дісталася ця посада в українському уряді, головне , що б це стало реальним кроком на шляху до повернення Криму. А повернеться він лише за умов, коли кримчани нарешті відчують належну підтримку з боку України.

Зараз ви читаєте новину «Хто стане віце-прем'єром з питань Криму?». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути