Ексклюзиви
вівторок, 12 травня 2009 19:29

КС визнав вибори Президента 25 жовтня незаконними

КС визнав вибори Президента 25 жовтня незаконними
Конституційний суд визнав неконституційною постанову Верховної Ради про призначення виборів президента на 25 жовтня. Таке рішення КС ухвалив на закритому засіданні у вівторок.

За словами джерела, Конституційний суд також визнав неконституційними положення статті 17 закону про вибори президента, за якою вибори призначалися на 25 жовтня.

За цей вердикт Конституційного суду проголосували 14 суддів. Доповідачем у справі був суддя Іван Домбровський.

У середу, 13 травня, Конституційний Суд України оприлюднить ухвалене 12 травня Рішення у справі за конституційним поданням президента України щодо відповідності Конституції України (конституційності) Постанови Верховної Ради України "Про призначення чергових виборів Президента України" та частини першої статті 17 Закону України "Про вибори Президента України".

Автор клопотання наголошує, що відповідно до частини п"ятої статті 103 Конституції України чергові після виборів Президента України, обраного 26 грудня 2004 року, який склав присягу 23 січня 2005 року, вибори Президента мають проводитися (і мають бути призначені) "в останню до 23 січня 2010 року неділю останнього місяця п"ятого року повноважень Президента України, тобто 17 січня 2010 року".

Голова держави звертає увагу на те, що визначення іншої дати проведення чергових виборів Президента України є порушенням пункту 7 частини першої статті 85, частини п"ятої статті 103 Конституції України.

Як відомо, президент Віктор Ющенко звернувся до КС після того, як парламент призначив чергові вибори президента на 25 жовтня. Ухвалення рішення про неконституційність виборів 25 жовтня було очікуваним і прогнозованим більшістю експертів і політиків.

Раніше заступник керівника Секретаріату Президента Ігор Пукшин заявляв, що ухвала Верховної Ради про призначення дати президентських виборів є неконституційною.

"Ця ухвала прийнята, виходячи з норм старої редакції Конституції, яка не діє на сьогодні", зазначив він.

Пукшин наголосив, раз змінили редакцію Конституції і чітко встановили, що чергові вибори президента проводиться в останню неділю останнього місяця п"ятого року повноважень президента України, то такою датою є 17 січня 2010 року.

"Якщо хочуть іншу дату, тоді нехай змінять Конституцію і повернуть стару редакцію", наголосив він.

Крім того голова Верховної Ради України Володимир Литвин був переконаний, що Конституційний Суд України визнає конституційною датою виборів президента 17 січня 2010 року. За словами спікера, якщо виходити із норм Конституції, то там "однозначно зафіксовано", що датою виборів Президента України має бути 17 січня 2010 року.

"Це може подобатись, це може не подобатись, це може співставлятися чи не співставлятися зі своїм з бажанням прискорити президентські вибори, але треба потерпіти, якщо ми не хочемо остаточно зруйнувати Основний Закон України", - наголосив Литвин.

За його словами, політикам не слід "прив"язувати" свої політичні рейтинги до дати президентських виборів.

За матеріалами Української правди, NEWSru.ua

Зараз ви читаєте новину «КС визнав вибори Президента 25 жовтня незаконними». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути