Ексклюзиви
понеділок, 13 квітня 2009 16:38

Кредити МВФ можуть збільшити інфляцію – експерт

Кредити МВФ можуть збільшити інфляцію – експерт
Другий та третій транш кредиту МВФ можуть суттєво збільшити рівень інфляції в Україні

Про це повідомив завідувач кафедри світового господарства та міжнародних економічних відносин Національного Університету ім.Шевченка Антон Філіпенко.

"Ми хочемо отримати кредит від МВФ. Нацбанк викупає ці кошти для того, щоб поставити їх в резерв, і він імітує додатково гривневу масу, і вона відразу здешевлюється, відразу зростає інфляція. Ось така залежність. Тому тут є і певні об"єктивні передумови, чому зростає грошова маса", - пояснив експерт.

Експерт зазначив, що кредитування країн міжнародними валютними донорами на кшталт МВФ, СБ та ЄБРР цілком ефективна практика, а кредит stand by, який надав МВФ потрібний Україні в першу чергу для врегулювання проблем соціальних зобов"язаннь перед громадянами країни.

Міжнародний валютний фонд 5 листопада 2008 року схвалив рішення про виділення Україні стабілізаційного кредиту в об"ємі 16,43 млрд. доларів США для зміцнення довіри у фінансовому секторі і допомоги економіці країни, яка постраждала від світової фінансової кризи.

У листопаді 2008 року Україна отримала перший транш кредиту у розмірі 4,5 млрд. доларів.

У січні 2009 року в Україні працювала місія МВФ, яка повинна була ухвалити рішення про надання або ненадання Україні другого транша.

Тим часом, у лютому глава місії МВФ Джейла Пазарбазіолу повідомила, що МВФ планує повернутися до перегляду угоди stand-by між МВФ і Україною, а відповідно, до питання про надання другого транша кредиту.

За матеріалами: ГолосUA, Gazeta.ua.

Зараз ви читаєте новину «Кредити МВФ можуть збільшити інфляцію – експерт». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути