неділя, 03 лютого 2013 10:41

Кравчук: Не бачу жодної проблеми в тому, щоб піти в суд і Литвину, і Кучмі

Кравчук: Не бачу жодної проблеми в тому, щоб піти в суд і Литвину, і Кучмі
Фото: obozrevatel.com

Екс-президент Леонід Кравчук вважає прикладом вибіркового правосуддя те, що Леонід Кучма і Володимир Литвин не були допитані у справі за обвинуваченням Олексія Пукача у вбивстві Георгія Гонгадзе.

"Я особисто хотів би, щоб суд допитав всіх. І я не бачу жодної проблеми в тому, щоб піти в суд і Литвину, і Кучмі", - заявив Кравчук 2 лютого в ефірі "5 каналу".

За його словами, суддю потрібно замінити, якщо він не викликав їх на допит.

На репліку ведучого, що суддю не замінили, Кравчук відповів:

"Погано. Коли нас звинувачують у виборчому застосуванні правосуддя, це один з прикладів того".

На його думку, ситуацію з правосуддям може вирішити тільки реформа судової системи і воля президента.

Нагадаємо, Печерський районний суд Києва 29 січня засудив Пукача до довічного позбавлення волі, визнавши винним у вбивстві Гонгадзе. Пукач позбавлений звання генерал-лейтенанта, а також зобов'язаний виплатити Мирославі Гонгадзе 500 тис. грн, а також 100 тис. грн журналісту Олексію Подольському.

Після оголошення вироку головуючий суддя Андрій Мельник запитав у Пукача, чи зрозумілий йому вирок, на що той відповів: "Мені вирок буде зрозумілий, коли зі мною будуть сидіти Кучма і Литвин".

21 березня 2011 було порушено кримінальну справу стосовно другого президента України (1994-2005) Леоніда Кучми. Він звинувачувався в перевищенні влади і службових повноважень, що призвели згодом до вбивства журналіста Гонгадзе (ч. 3 ст. 166 Кримінального кодексу в редакції 1960 року).

13 грудня 2011 Печерський районний суд Києва визнав незаконним порушення кримінальної справи щодо Кучми і скасував відповідну постанову Генпрокуратури. Записи екс-співробітника управління Держохорони майора Мкиоли Мельниченка суд не визнав доказом у справі про вбивство Гонгадзе.

Апеляційний суд Києва, а потім Вищий спеціалізований суд з розгляду цивільних і кримінальних справ визнали законним закриття кримінальної справи стосовно Кучми.

Сам Кучма категорично спростовує свою причетність до загибелі журналіста.

У грудні 2012 року перший заступник генерального прокурора Ренат Кузьмін розповів журналістам, що розслідування щодо замовників вбивства журналіста проводиться в нових умовах, внесено до Єдиного реєстру досудових розслідувань. Такі дії пов'язані із вступом в силу 21 листопаді нового Кримінального процесуального кодексу.

Журналіст Гонгадзе зник у Києві 16 вересня 2000 року. У листопаді того ж року в лісі Київської області був виявлений обезголовлений труп, який, за висновками експертів, міг належати журналістові. У 2009 році в Київській області знайдено останки черепа, які, за заявою Генпрокуратури, належать Гонгадзе. Однак тіло досі не віддано землі, оскільки мама журналіста Леся Гонгадзе відмовляється визнавати, що знайдені останки належать її синові.

Зараз ви читаєте новину «Кравчук: Не бачу жодної проблеми в тому, щоб піти в суд і Литвину, і Кучмі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

37

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути