середа, 18 березня 2020 15:27

"Консультативна рада" з ОРДЛО обмежить суверенітет України - Єлісєєв

"Консультативна рада" з ОРДЛО обмежить суверенітет України - Єлісєєв
Костянтин Єлісєєв: Створення "консультативної ради" з ОРДЛО призведе до обмеження суверенітету України

Реалізація ініціативи про створення "консультативної ради" за участі представників так званого ОРДЛО призведе до обмеження суверенітету України. Це несе такі ризики як скасування міжнародних санкцій щодо РФ, знищення проукраїнської міжнародної коаліції, відкликання позовів проти Росії у міжнародних судах і детоксикації Путіна на міжнародній арені.

Про це написав дипломат, радник п'ятого президента України Петра Порошенка Костянтин Єлісєєв в колонці на сайті НВ.

"Нова команда продовжує керуватися російською логікою реалізації мирного процесу на Донбасі. Москва впевнено нав'язує Києву, Берліну і Парижу свій принцип врегулювання, за яким "спершу політика, потім безпека". На черзі ключова вимога Кремля — організація так званого "прямого діалогу" Києва з маріонетковими режимами, що дозволяє Росії зняти з себе відповідальність за агресію проти України, остаточно закріпивши тезу про "внутрішній конфлікт в Україні" чи навіть "громадянську війну", – написав Єлісєєв.

Він зазначив, що скасування міжнародних санкцій щодо РФ, знищення проукраїнської міжнародної коаліції, відкликання позовів проти Росії у міжнародних судах і детоксикація Путіна на міжнародній арені буде лише питання часу.

Елісєєв вважає, що саме такі ризики несе в собі реалізація ініціативи про створення "консультативної ради" в рамках Тристоронньої контактної групи, якщо таке рішення буде підписано 25 березня у Мінську.

"Ще у грудні Володимир Зеленський на полях Нормандського саміту в Парижі запропонував ідею залучити до роботи ТКГ представників внутрішньо переміщених осіб. Тоді я попереджав, що попри новизну такої ідеї, варто ретельно подумати над її реалізацією, аби не відбулося легітимізації російських гауляйтерів руками самої України", – зауважив радник.

За його словами, на сьогодні ми бачимо прагнення відкрити для обговорення питання внесення змін до законодавства за участю російських маріонеток та самої Росії.

"Про намір наділити цей новий орган де-факто суттєвими повноваженнями свідчить достатньо формалізований регламент ухвалення рішень (навіщо консультативній раді ухвалювати рішення, до яких, за словами Єрмака, не завжди будуть прислухатися?). Припустімо гіпотетичний сценарій про погодження того чи іншого законопроекту "консультативною радою", де, крім прямого впливу, Росія матиме дорадчий голос. Очевидно, що керуючись логікою пріоритетності мирного процесу, такий законопроект мав би без обговорення бути прийнятий Верховною Радою України", – зазначає радник.

Він звернув увагу, що у разі відмови парламенту ухвалити той чи інший проект "консультативної ради" чи внесення до нього змін спровокує звинувачення України у зриві мирного процесу.

"Власне це і є те, чого всі ці роки добивалася Росія — обмеження суверенітету України, зокрема через надання окупованим територіям Донецької і Луганської областей блокуючого голосу в питанні розвитку України", – підсумував Єлісєєв.

Зараз ви читаєте новину «"Консультативна рада" з ОРДЛО обмежить суверенітет України - Єлісєєв». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути