Ексклюзиви
неділя, 01 жовтня 2023 06:40

Конституція Януковича: як четвертий президент став диктатором

Конституція Януковича: як четвертий президент став диктатором
2010 року КС скасував політреформу-2004 - і Янукович отримав повноваження Кучми. Фото: Reuters

1 жовтня 2010 року Конституційний суд скасував політичну реформу 2004 року й відновив чинність "кучмівської" Конституції 1996-го.

Відтоді країну з парламентсько-президентської республіки перетворили знову на президентсько-парламентську. А повноваження Верховної Ради продовжили на 5 років.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Розгляд апеляції на запобіжний захід Януковичу знову відклали

Тодішній президент Віктор Янукович розширив свої повноваження, перебравши частину тих, що належали Раді та Кабміну. Він міг самостійно визначати кандидатуру прем'єр-міністра, призначати і звільняти голову СБУ та міністрів, обирати голову Фонду держмайна та Антимонопольного комітету, керувати роботою уряду.

2010 року багато експертів називали це узурпацією влади. Адже Янукович у сумнівний спосіб отримав значно більше повноважень, ніж надали йому виборці.

Третій президент Віктор Ющенко заявляв, що таке рішення може відновити в країні авторитаризм.

"Скасування політреформи - це прихід авторитарного режиму. Потім не питайте, по кому дзвонить дзвін".

Натомість сам Янукович запевняв, що у процесі конституційної реформи Україна рухатиметься шляхом легітимних рішень.

"Україна була й залишається складовою єдиного європейського демократичного простору. Враховуючи сумні уроки минулого, ми йтимемо шляхом широкого суспільного діалогу та легітимних рішень. Хочу запевнити, що подальший конституційний транзит України буде пов'язаний тільки з посиленням представницької демократії та зміцненням місцевого самоврядування, гарантіями захисту прав та свобод людини".

Передумовою до подій 2010 року стало ухвалення за підтримки Віктора Януковича закону, який суттєво обмежив повноваження Верховного суду України.

У лютому 2014 року, під час Революції гідності, Верховна Рада повернула в дію Конституцію 2004 року, значно обмеживши повноваження президента.

2017-го генеральна прокуратура оголосила підозру про захоплення державної влади експрезидентові Віктору Януковичу та його спільникам, які скасували реформу 2004-го.

Віктор Янукович виїхав з України в лютому 2014 року після розстрілів на Майдані. Переховується в Росії. Він є засудженим у справі про держзраду, підозрюваним в інших справах, але не відбуває покарання.

Зараз ви читаєте новину «Конституція Януковича: як четвертий президент став диктатором». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути