Ексклюзиви
середа, 01 жовтня 2008 10:17

Коновалюк: "Ющенко продавав Саакашвілі танки за ціною джипів"

Скандал навколо поставок зброї до Грузії загрожує перерости у глобальний скандал з приводу нелегального продажу зброї Україною.

У слідчій комісії Ради з постачань зброї до Грузії є дані, що контрабанда відправлялася не лише до Грузії — вона знаходиться також на судні "Фаїна", захопленому піратами біля берегів Сомалі.

Сьогодні голова комісії Ради Валерій Коновалюк виступить в парламенті з попереднім звітом про її роботу і хоче попросити у депутатів повноважень для комісії, щоб вона зайнялася і "Фаїною".

"На захопленому судні були 33 танки різних модифікацій, 6 установок БМ-1 системи "Град", 14-мм кулемети, велика кількість гранатометів — це те, що продавалося офіційно. Але у нас вже є інформація, що на цьому судні можлива наявність контрабандного вантажу, крім танків. Ми перевіряємо її, оскільки вже є заяви американців, що зброя йшла зовсім не до Кенії. Під підозрою можливі постачання до Південного Судану", - сказав Валерій Коновалюк у вівторок.

Втім, компанія "Укрспецекспорт" заперечує факт, що зброя продавалася Судану. Також сумнівається в правдивості інформації про Судан і керівник дослідницьких програм Центру досліджень армії, конверсії і роззброєння Сергій Згурець.

"Кенія підтверджує, що купила танки, які претензії можуть бути до нас? Американцям вірити не варто, незрозуміло звідки у них спливла інформація про Судан або Південний Судан. У них в цьому регіоні є свої інтереси", — додає він.

Тим часом спливли нові факти продажу зброї до Грузії за демпінговими цінами.

"Ми отримали низку документів з резолюцією Віктора Ющенка, в яких даються вказівки продати сучасні системи протиракетної оборони — зенітно-ракетний комплекс "Бук М-1" (сучасні аналоги "Катюш").

Його чотири роки тому Пакистан хотів купити у нас за $150 млн, ми ж продали його Грузії за $28 млн, причому не один, а два дивізіони. І тепер 223 зенітно-ракетний полк, що базується в Стриї Львівської області, сьогодні абсолютно небоєздатний. Ми фактично відкрили свій повітряний простір, завдали колосальних втрат безпеці країни, до того ж, віддаючи зброю за безцінь. На наш погляд, за це Глава держави повинен нести пряму відповідальність", - розповідає Коновалюк.

Комісія має в своєму розпорядженні матеріали про продаж Грузії за заниженими цінами танків Т-72. Як пише Сегодня, 74 танки були продані до Грузії по $250 тисяч за одиницю при ринковій ціні близько $1 млн.

"Про що говорити, якщо танк з урахуванням передпродажної підготовки продають за ціною позашляховика. Ми виступили з ініціативою про введення мораторію на продаж зброї до 1 січня з тим, щоб провести комплексну перевірку", - обурюється Коновалюк.

Як повідомлялось, адміністрація США підозрює, що танки на захопленому піратами судні "Фаїні" призначалися для армії південної частини Судану, пише 4post.

Зараз ви читаєте новину «Коновалюк: "Ющенко продавав Саакашвілі танки за ціною джипів"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути