четвер, 27 березня 2014 23:32

Конгрес США схвалив законопроект про допомогу Україні і санкції проти Росії

Конгрес США схвалив законопроект про допомогу Україні і санкції проти Росії

Обидві палати Конгресу США в четвер, 27 березня, схвалили законопроект, що передбачає виділення Україні фінансової допомоги та введення санкцій щодо Росії, повідомляє Reuters.

У нижній палаті законодавчого органу США за законопроект проголосували 399 конгресменів, проти було подано лише 19 голосів. У верхній палаті Конгресу законопроект також був схвалений більшістю сенаторів.

Тепер Палаті представників і сенатові належить узгодити єдиний варіант проекту закону про допомогу Україні та санкції щодо Росії, який потім буде відправлений на підпис президентові Бараку Обамі.

Для вироблення спільного документа сенат повинен затвердити раніше прийнятий нижньою палатою проект закону про інформаційне мовлення на Україну і сусідні з нею області, а Палаті представників, у свою чергу, належить схвалити законопроект, раніше затверджений сенатом.

Проекти законів, прийняті обома палатами Конгресу, передбачають надання фінансових гарантій на один мільярд доларів, а також введення санкцій щодо росіян і українців, яких США вважають причетними до ситуації навколо Криму. Сенатський законопроект, крім перерахованих вище пунктів, також передбачає виділення Україні і сусіднім з нею країнам фінансової допомоги в розмірі 150 мільйонів доларів і введення санкцій щодо росіян і українців, обвинувачених у причетності до корупції, порушень прав людини та створенні загрози стабільності в регіоні.

Спочатку проект закону, винесений на голосування сенаторів, включав в себе і пункт про реформу МВФ, категорично проти якої виступають представники Республіканської партії, що займають більшість місць в нижній палаті Конгресу. Однак 25 березня сенат, де більшість місць займають демократи, пункт про реформу Міжнародного валютного фонду із законопроекту про допомогу Україні прибрав.

Раніше влада України заявляли, що країні необхідна термінова фінансова допомога у розмірі як мінімум 15 мільярдів доларів. Ще близько 20 мільярдів доларів можуть знадобитися Києву протягом найближчих двох років. На початку березня Євросоюз схвалив виділення Україні протягом двох років фінансової допомоги в розмірі 11 мільярдів євро, за умови прийняття Києвом підготовленого МВФ проекту реформ. Про готовність надати Україні допомогу в розмірі 1,5 мільярда доларів на цих же умовах також оголосила Японія.

Україна, як стало відомо наприкінці березня, досягла з МВФ угоди про отримання кредиту в розмірі 14-18 мільярдів доларів. Допомогу від МВФ буде надана Києву за умови впровадження гнучкого курсу гривні, оздоровлення банківської системи та реформи енергетичного сектору.

Зараз ви читаєте новину «Конгрес США схвалив законопроект про допомогу Україні і санкції проти Росії». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути