середа, 22 грудня 2010 16:06

Комуністи бояться прийняття закону про доступ до публічної інформації

Комуністи бояться прийняття закону про доступ до публічної інформації

Народні депутати не стали сьогодні розглядати законопроекти щодо забезпечення доступу до публічної інформації у зв'язку з тим, що, за словами першого віце-спікера Адама Мартинюка, при підготовці до другого читання одного з них були допущені порушення Регламенту Верховної Ради.

Оголосивши розгляд законопроекту N7321 "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України" (щодо забезпечення доступу до публічної інформації) і запросивши доповідача з даного питання, депутата від Партії регіонів Олену Бондаренко, Мартинюк вибачився і сказав, що оскільки документ не відповідає вимогам статті 116 Регламенту Верховної Ради, документ не може бути поставлений на голосування.

У свою чергу, глава Комітету парламенту з питань свободи слова і інформації Андрій Шевченко відзначив, що даний законопроект, так само, як і проект закону про доступ до публічної інформації N2763, є продуктом спільної діяльності представників влади, опозиції, громадських організацій і журналістів, і обидва законопроекти повинні розглядатися в комплексі.

"При підготовці були задіяні не тільки медіа-експерти, представники різних політичних сил, велика кількість юристів з Адміністрації Президента, Кабінету Міністрів і апарату Верховної Ради України. Ми розуміємо, що можуть бути різні погляди щодо юридичної техніки цього законопроекту, проте, комітет звертається до Верховної Ради з простим і зрозумілим проханням підтримати відпрацьовану редакцію двох законопроектів - 7321 і 2763", - сказав він.

Лідер фракції Партії регіонів Олександр Єфремов також узяв слово і відзначив, що є правила, а є виключення з правил. За його словами, обидва законопроекти відпрацьовано фахівцями і експертами, і якщо у когось є сумніви з приводу даних законопроектів, хай ця людина викладе свої зауваження письмово і поставить свій підпис.

Реагуючи на дане зауваження, Мартинюк відзначив: "Хто підписав? Говорю. Підписав заступник керівника Головного управління Мілованов, і він пише: "У назві і тексті цього законопроекту (N7321, - ред.) під час його підготовки до другого читання була змінена загальна структура, об'єм і зміст тексту законопроекту, які парламентом не схвалювалися в першому читанні, що суперечить частини 1 статті 116 Регламенту Верховної Ради України. Узагальнювальний висновок: законопроект вимагає істотного доопрацювання і внесення на повторне друге читання".

Оскільки глава фракції Партії регіонів продовжував наполягати на голосуванні, Мартинюк запропонував залу визначитися, чи розглядати проект закону N7321. "Хто за те, щоб розглядати законопроект всупереч 116-ій статті? Прошу визначатися", - сказав Мартинюк. Таку пропозицію підтримали 217 народних депутатів при 226 необхідних. Комуністи не голосували.

Ліга

Зараз ви читаєте новину «Комуністи бояться прийняття закону про доступ до публічної інформації». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути