Ексклюзиви
вівторок, 13 серпня 2019 11:17

Коли відбудеться ініційована президентом зустріч лідерів "нормандської четвірки"

Коли відбудеться ініційована президентом зустріч лідерів "нормандської четвірки"
Розширення нормандського формату бажане і можливе. Однак потрібно оцінити, коли це може статися Фото: 24 канал

Перед зустріччю лідерів країн "нормандського формату" мають проходити консультації на рівні політичних директорів, міністрів закордонних справ, лідерів урядів. Про це заявив представник України у Тристоронній контактній групі Роман Безсмертний.

Новий склад уряду і глава МЗС поки не призначені. Тому раніше вересня зустрічі на рівні лідерів "нормандської четвірки" очікувати не варто, пише РБК-Україна.

Розширення "нормандського формату" бажане та можливе. Однак потрібно оцінити, коли це може статися.

"Є певний політичний календар не тільки в Україні, а й у тих країнах, які можуть бути залучені. І залежно від того, як цей політичний календар буде змінюватися, прийматимуться рішення цими країнами", - сказав дипломат.

Новообраний депутат від "Слуги народу" і кандидат на главу парламентського комітету у закордонних справах Богдан Яременко говорить, що призначення можливої дати впирається в реалізацію двох протилежних підходів.

"Підхід Зеленського у намірі досягти прогресу в переговорах і підхід Путіна, який не розуміє, навіщо йому цей прогрес, але змушений реагувати. Це дипломатичне перетягування канатів може тривати ще деякий час", - говорить дипломат.

Якщо зустріч у "нормандському форматі" відбудеться, вона навряд чи відзначиться особливим успіхом порівняно з усіма попередніми, вважає співрозмовник.

"Поки що нічого істотного не відбулося, щоб очікувати, що Росія змінить свою позицію або що Україна поступиться, пішовши на поступки Росії", - пояснив Яременко.

Він вважає, що українська сторона зобов'язана постійно наполягати на перемир'ї, відведення військ, повернення військовополонених, демонструючи готовність виконувати Мінські угоди щодо частини безпеки. І якщо Росія не піде на ці кроки, то Україна зможе сказати, що Мінські домовленості не спрацювали і закликати партнерів шукати інший спосіб переговорів про мир.

"Це правильна лінія поведінки, і якщо Україні вистачить наполегливості, то за кілька місяців вона цілком може сформувати ситуацію, за якої думка про те, що потрібно шукати щось інше, стане очевидною. І при цьому Україну не будуть звинувачувати у зриві Мінських угод", - резюмував дипломат.

Він сумнівається, що у "четвірці" з'являться нові учасники. Пропозиція Зеленського розширити "нормандський формат" - це, швидше, "дипломатична і дуже правильна гра", вважає дипломат. Адже, запускаючи ці ідеї, в Офісі президента спостерігають за реакцією учасників "нормандського формату", міжнародних партнерів і моделюють свої подальші кроки.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Треба призупиняти участь у "Мінську" - Безсмертний

"Зеленський турбує учасників переговорного процесу новими ідеями, змушуючи їх реагувати, обговорювати і відповідати, щоб не виглядати стороною, яка блокує мирний процес. Насправді залучення США піднімалося і раніше. Але є країни, які цього не хочуть і, очевидно, що цього не відбудеться найближчим часом. При цьому Україні необхідно шукати будь-які формати, які допоможуть досягти хоча б перемир'я, якщо не миру", - сказав Яременко.

За словами Волкера, представники США, Німеччини та Франції планують провести консультації на початку наступного тижня.

Президент України Володимир Зеленський 6 серпня закликав очільників країн-учасниць "нормандського формату" відновити переговори щодо ситуації на Донбасі. Зеленський зробив відповідну заяву через загибель чотирьох українських військових унаслідок обстрілу з боку російських найманців під час перемир'я.

Зараз ви читаєте новину «Коли відбудеться ініційована президентом зустріч лідерів "нормандської четвірки"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути