понеділок, 03 червня 2019 20:01

Кого партія Порошенка відправить на вибори

Кого партія Порошенка відправить на вибори
Список партії формується дуже акуратно, каже політолог Віктор Таран. Фото: @poroshenko

Партія "Європейська солідарність" Петра Порошенка може отримати понад 30 мандатів у новому парламенті.

Про це Gazeta.ua сказав політолог Віктор Таран.

"Суспільство побачило спробу часткового "очищення" колишньої БПП. Партія позбулась найбільш одіозних осіб на зразок Грановського. Однак в рамках часткового оновлення у керівництві лишились старі функціонери. В принципі це нормальний підхід, під час перебудови структури не можна нищити все "старе". Зламавши хребет БПП можна було втратити партію.

Робити висновки чи справді відбулось "очищення" ще зарано. Остаточні висновки ми зробимо після того, коли побачимо, хто кандидатуватиме від ЄС у партійних списках та на мажоритарних округах.

Українці, обираючи політичну партію, як правило голосують не за ідеологію. Вибір як правило дуже іраціональний "я підтримую лідера" або "голосую проти конкретного лідера". Наприклад, я не стільки за Зеленського, як проти Порошенка. Або "за Порошенка проти Тимошенко".

Петро Олексійович намагається відійти від цього стандарту і пробує побудувати ідеологічну партію — в основі якої консервативно-християнська ідеологія. Він комфортно зайняв нішу, яку у свій час тримав Народний Рух України.

Використовуючи і надалі лозунги "Армія, мова, віра", "ми за ЄС та НАТО" він може стабільно розраховувати на 8-10% підтримки.

З одного боку це не багато, але з іншого - це стабільні виборці, які ходять на вибори і це електоральне поле, де у нього не має конкурентів.

Не наростить рейтинги, але і не втратить їх

При цьому він свідомо не хоче боротися за ліберального виборця, боротьбу за якого ведуть Вакарчук, Садовий, Гриценко і Гройсман. Лишившись один на "консервативному" електоральному полі окрім "Свободи" у нього немає конкурентів. Таким чином Петро Олексійович зі своєї політсилою не наростить рейтинги, але і не втратить їх. З огляду, що в країні ідуть дострокові вибори — це вірна тактика.

Список партії формується дуже акуратно. Для того, щоб отримати 30-35 мандатів добирають максимально доброчесних і відомих кандидатів.

У списку ймовірно побачимо акторів Аду Роговцеву чи Ірму Вітовську, Героя України Володимира Жемчугова, журналіста Віталія Гайдукевича, генерала Сергія Кривоноса. Серед діючих політиків — Ірина Геращенко і Мустафа Джемілєв. У як мінімум десятці, а то і п'ятірці буде спікер Андрій Парубій.

Колишніх голів ОДА пошлють на округи. Синютці пропонують йти по Яворівському, де Парасюк, Барні - по 63-у на Житомирщині.

Такі, як Ірина Луценка чи Сергій Березенко відходять від публічної політики. Щоб не завдавати негативу іміджу оновленої партії. Вчинили, як командні гравці", - каже Віктор Таран.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Чим займається Москаль після поразки Порошенка

31 травня з'їзд партії "Європейська солідарність" обрав головою політсили 5-го президента Петра Порошенка.

Позачергові вибори до Верховної Ради заплановані на 21 липня.

Зараз ви читаєте новину «Кого партія Порошенка відправить на вибори». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути