пʼятниця, 19 березня 2010 08:41

Клюєв пояснив, для чого потрібен газовий консорціум

Клюєв пояснив, для чого потрібен газовий консорціум

У разі створення газотранспортного консорціуму не буде необхідності підвищувати тарифи на газ.

Про це заявив перший віце-прем"єр Андрій Клюєв в інтерв"ю журналу "Профіль".

"В усьому, що стосується тарифів, ми будемо вести досить гнучку і грамотну політику. І якщо ми доведемо до розуму той же газотранспортний консорціум, думаю, у нас не буде необхідності підвищувати тарифи", - сказав він.

Крім того, відповідаючи на питання, чи планується повернути РосУкрЕнерго в схему транспортування газу, Клюєв заявив: "Якщо буде газотранспортний консорціум, то взагалі ні про які схеми і мови бути не може".

Також перший віце-прем"єр підкреслив, що газові контракти з Росією, які були підписані попереднім урядом, будуть обов"язково переглянуті.

"Звичайно, це досить тривалий процес. Важливо не зруйнувати працюючу систему, поки ми не домовимося про реалізацію газотранспортного консорціуму", - зазначив він.

"Адже ми ще з 2003 року почали займатися його створенням, і я думаю, що ми відновимо переговорний процес у цьому напрямку. Це повинен бути тристоронній проект. Створюється він українською стороною, Росією та ЄС", - заявив Клюєв.

За його словами, "окремо потрібно прийняти закон про передачу в концесію газотранспортної системи, і після цього передати її газотранспортному консорціуму".

"Ніхто не зазіхає на трубу, все залишається в державній власності. Але за рахунок того, що ми залучаємо до орбіти спільної експлуатації консорціуму і Росію, і країни ЄС, ми залучаємо у ГТС досить серйозні інвестиційні ресурси, які дозволяють її реконструювати", - сказав Клюєв.

"І, найголовніше, ми значно підвищуємо зацікавленість цих країн до транспортування газу через Україну. Це одне з основних питань", - заявив перший віце-прем"єр.

Крім того, відповідаючи на питання, чи буде відновлений експорт електроенергії з України, Клюєв сказав: "Хотілося б, звичайно, щоб ми могли максимально створити умови для експорту електроенергії з України".

"У нас у цій сфері є цілий ряд проектів, вони в нас ще з 2006-2007-го залишилися. На превеликий жаль, жодної цієї програми наші попередники не реалізували, хоча в нас вже фактично вони всі були на стадії отримання фінансування", - зазначив він.

Зараз ви читаєте новину «Клюєв пояснив, для чого потрібен газовий консорціум ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

13

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути