четвер, 22 липня 2010 13:31

Кличко звернувся до Януковича: до закону про місцеві вибори треба застосувати право вето

Кличко звернувся до Януковича: до закону про місцеві вибори треба застосувати право вето

Шановний Вікторе Федоровичу!

10 липня Верховна Рада прийняла Закон України "Про вибори депутатів Верховної Ради Автономної Республіки Крим, місцевих рад та сільських, селищних, міських голів", згідно якого було змінено діючу виборчу систему до органів місцевої влади.

Попередній період чітко показав, що пропорційна формула – одна з головних причин погіршення роботи місцевих рад, яка призвела до посилення безвідповідальності місцевих депутатів перед виборцями, сприяла збільшенню рівня корупції, зайвій політизації діяльності місцевих рад та ігноруванню інтересів місцевих громад.

Тому внесення змін у виборче законодавство в цілому відповідало вимогам суспільства щодо підвищення ефективності роботи органів місцевого самоврядування та наближення діяльності депутатів до потреб громад.

На жаль, прийнятий 10 липня 2010 року Закон України "Про вибори депутатів Верховної Ради Автономної Республіки Крим, місцевих рад та сільських, селищних, міських голів" не відповідає цим суспільним вимогам.

Серйозне занепокоєння викликають декілька принципових норм закону, що націлені на обмеження прав громадян та громадської активності.

По-перше, у Законі не передбачено процедуру самовисування ані для кандидатів у депутати, ані для кандидатів у міські голови – чим порушено базові конституційні права громадян. Громадяни виступають пасивними учасниками виборчого процесу. Це суперечить ключовим демократичним принципам, закріпленим у Конституції України, згідно з якими усі громадяни (партійні або позапартійні) повинні мати рівні права для участі у виборах як кандидати.

Відсутність механізмів самовисування у прийнятому Законі не лише руйнує принцип рівності прав, але й закріплює домінування у політичній системі не суспільних, а вузькопартійних інтересів; гальмує розвиток громадянської активності, яка є необхідною умовою розвитку будь-якого суспільства.

По-друге, викликає занепокоєність норма закону, яка забороняє брати участь у виборах місцевим організаціям тих політичних партій, які зареєстровані пізніше ніж за 365 днів до дати виборів. Уведення такої норми обмежує права не лише нових політичних партій, але, перш за все, права громадян – обирати найкращих представників до органів влади.

Обмеження участі для нових партій, що закріплюється рядом норм нового Закону, не відповідає ключовим вимогам суспільства, а саме – оновленню країни, модернізації економічного та політичного життя. Таке оновлення тісно пов"язане з оновленням політичного еліти, залученням у політику, перш за все, на місцевому рівні, нових активних і професійних представників громадянського суспільства.

Парламентські партії, які за новим Законом отримують суттєві переваги на місцевих виборах, сьогодні фактично закриті для суспільства. Молоді, перспективні представники громадськості не мають реальних шансів потрапити до лав таких партій та відстоювати нові політичні підходи. Саме тому громадяни створюють нові партії, щоби мати змогу реалізувати свій потенціал та ідеї в інтересах суспільства і майбутнього України.

Закріплення у Законі норми, яка виключає з виборчого процесу нові партії, не лише підриває принципи чесного змагання. У результаті це може призвести до створення умов для антисистемних дій у суспільстві та зруйнувати громадсько-політичну стабільність в країні.

По-третє, формування територіальних виборчих комісій лише з представників парламентських партій – ще одна негативна норма, мета якої – створити "тепличні" умови для провідних партій, аби вони перемогли на місцевих виборах і посилили свою владу на місцях. Ця норма свідчить про слабку конкурентоспроможність провідних політичних сил, а також про бажання піти всупереч інтересам суспільства. Нагадаємо, що будь-які спроби зупинити демократичні процеси, що нині тривають в українському суспільстві, шляхом концентрації влади в руках декількох політичних сил, приречені на невдачу. Суспільство дасть адекватну оцінку таким партіям і таким діям.

Проведення місцевих виборів має стати важливим кроком не для посилення ролі окремих політичних партій на місцевому рівні, а для проведення реформи місцевого самоврядування та розвитку ефективної системи влади, наближеної до інтересів громадян.

У зв"язку з вищенаведеним, Український Демократичний Альянс за Реформи ("УДАР") звертається до Вас, пане Президенте, як до гаранта конституційних прав громадян, Голови держави, людини, яка відстоює інтереси всього українського суспільства та виступає за демократичний розвиток України. Ми просимо Вас звернути особливу увагу на зазначені норми та використати своє право вето щодо цього Закону.

З повагою,
Голова партії
Український Демократичний
Альянс за Реформи ("УДАР")
Віталій КЛИЧКО

Зараз ви читаєте новину «Кличко звернувся до Януковича: до закону про місцеві вибори треба застосувати право вето». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути