Ексклюзиви
вівторок, 15 листопада 2011 13:05

Китайці готові вручити Путіну свою премію миру

Китайці готові вручити Путіну свою премію миру

Група китайських діячів оголосила прем'єр-міністра Росії Володимира Путіна лауреатом "премії миру імені Конфуція" (Confucius Peace Prize), повідомляє Agence France-Presse.

Організатори премії відзначили "видатні заслуги (Путіна) в галузі збереження миру". За словами одного з членів журі, Володимир Путін послідовно виступав проти бомбардувань в Лівії, поки там йшла громадянська війна.

Суперниками Путіна виступали засновник Microsoft Білл Гейтс, канцлер Німеччини Ангела Меркель, колишній глава ООН Кофі Аннан та інші діячі.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Лауреатка Нобелівської премії віддасть гроші у бюджет Ємену після повалення влади

"Премія миру імені Конфуція" заснована організацією China International Peace Research Center, штаб-квартира якої знаходиться в Гонконзі. За даними Time, НКО спонсорується китайськими алкогольними та тютюновими компаніями.

ДО складу журі входять шістнадцять осіб, в тому числі поет Цяо Дамо, три професори, вісім студентів PhD і четверо співробітників China International Peace Research Center. Дев'ять із них проголосували за Путіна.

"Премія миру імені Конфуція" була заснована в 2010 році. Тоді це стало відповіддю на присудження Нобелівської премії миру китайському художнику Лю Сяобо. Вважалося, що засновники премії були пов'язані з китайською владою, які засудили рішення Нобелівського комітету. Першим лауреатом став колишній віце-президент Тайваню Лянь Чжань. Він відмовився отримувати нагороду.

Коли був оголошений шорт-лист премії 2011 року, міністерство культури Китаю несподівано заявило, що не видавало дозволу на вручення цієї премії. У зв'язку з цим з'являлися повідомлення, що премію можуть скасувати. У відповідь, як повідомляє The Wall Street Journal, організатори пообіцяли вручити премію незалежно від думки китайської влади.

Одночасно ще одна група китайських діячів оголосила про намір вручити аналогічний приз, але зі схвалення міністерства культури. Його назвали Confucian World Peace Prize, тобто в первісну назву додали слово "world".

Вручення обох премій призначено на 9 грудня. За словами Цяо Дамо, журі повідомило російське посольство про намір вручити премію Путіну, однак відповіді не отримало. Інший колектив поки не назвав свого переможця.

Зараз ви читаєте новину «Китайці готові вручити Путіну свою премію миру». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути